marcwars
13.07.2012, 21:00:07
Witam,
znajomy mnie pytał, czy bym nie wszedł w robienie ebooków. Temat przyszłościowy, bo rynek tabletów itp rośnie, ale jak to przegooglowałem, to nasunęło mi się pytanie:
czy ebooki można robić tak jak zwykłe strony internetowe, że praktycznie Notatnik wystarczy czy lepiej do tego używać gotowych programów, które przerabiają z pdfów na format epub?
Ktoś z uczestników tego forum robi ebooki? Jak to wygląda w praktyce?
Będę wdzięczny za wypowiedź.
Aware
13.07.2012, 21:43:57
Lolek13
13.07.2012, 22:26:57
zalezy co masz na mysli pod slowem e-book. Na wiekszosci for dla roznych telefonow komorkowych e-booka praktycznie kazdej ksiazki dostaje sie po 2-3 dniach ( czesto szybciej ) takze to jest dosc kiepski interes. Na zwyklego notebooka latwo jest znalezc w sieci elektroniczne wersje wiekszosci dostepnych ksiazek.
Jezeli natomiast chcesz to robic w 'ciekawszy' sposob to wiadomo, ze warto bedzie ogarnac sobie jakies proste srodowisko do pisania. Wszystko jest przynajmniej troche lepsze od notatnika : P Nie widze tylko w tym wiekszego sensu ale no nie wiem jak Ty to dokladnie widzisz i jaki masz pomysl
thek
13.07.2012, 22:39:43
Otwórz sobie dowolny epub i zobacz co to jest a zobaczysz, że to nie jest trudny język. Z tego co kojarzę Paweł Wimmer gdzieś zrobił poradnik co i jak z tym, bo w G+ kiedyś ujrzałem w jego strumieniu jakąś notkę.
EDIT: A oto link ->
http://webmaster.helion.pl/index.php/wstep-do-epub
toffiak
14.07.2012, 06:40:53
Co do formatu epub, to jest złykłe archiwum zip, zawierające pliki tekstowe. Format ten jest łatwy do edycji i o ile nie zmieniamy struktury dokumentu można go edytować w notatniku.
Jeśli ktoś sie uprze i dobrze zna strukturę epub, to można go stworzyć całego w notatniku.
Format epub jest często formatem wyjściowym do formatu mobi i pdf, głównie z powodu jego łatwej edycji, choć raczej nikt nie robi tego i zazwyczaj korzysta się z programów np: calibre.
marcwars
14.07.2012, 07:31:26
Dzięki za te wskazówki, ciekawe materiały znalazłem też w tym artykulu ->
http://www.eksiazki.org/2012/02/10/ebooki-...ynku/#more-2934A orientujecie się, jakie są teraz stawki rynkowe za zrobienie ebooka?
toffiak
14.07.2012, 08:21:34
Za przerobienie na formaty epub/mobi/pdf najniższa cena jaką spotkałem w firmie zajmującej się taką działalnoscią to od 50 zł za publikację, ale było to tylko ograniczone do pierwszych kilku pozycji (promocja). Póżniej cena oczywiście wzrastała.
Na póżniejszą cenę ma wpływ wielkość przerabianej pozycji a co za tym idzie ilość poprawek.
Przede wszystkim cena zależy od składu publikacji - najpierw składamy publikacje, najlepiej w Indesignie - im większa tym więcej pracy, a potem w drugiej kolejności cena zależy od ilości formatów które przygotowujemy - epub, mobi, pdf i ilości interkatywności, które dołączamy. Więcej
tutaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.