Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pliku xml na podstawie załączonego opisu
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
jacek494
Witam
Aby usprawnić sobie prace mam możliwość wykorzystania pliku z danymi w formacie xml. Problem polega na tym że kompletnie nie wiem z czym "to jeść". Pewne jest jedno mam opis jak ma wyglądać taki plik oraz to że dane będą do niego wprowadzane "z ręki" ew. z pliku csv na zasadzie makra
poniżej opis pliku xml
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<DocumentElement>
<zgloszenie>
<zg_skl_zgl_miejscowosc></zg_skl_zgl_miejscowosc> - Miejscowość zgłoszenia
<zg_skl_zgl_miejscowosc_brak>1</zg_skl_zgl_miejscowosc_brak> - Znacznik braku adresu w słowniku OSD. Domyślnie = 1
<zg_sprz_new_umowa_dys_odb></zg_sprz_new_umowa_dys_odb> - Informacja – Do kogo ma być przekazywana umowa do podpisu Wartości = sprzedawca lub klient
<zg_urd_nazwa></zg_urd_nazwa> - Nazwa URD
<zg_urd_adres_kod></zg_urd_adres_kod> - kod pocztowy URD
<zg_urd_adres_miejscowosc></zg_urd_adres_miejscowosc> - Miejscowosć URD
<zg_urd_adres_miejscowosc_brak>1</zg_urd_adres_miejscowosc_brak> - Znacznik braku adresu w słowniku OSD. Domyślnie = 1
<zg_urd_adres_poczta></zg_urd_adres_poczta> - Nazwa Poczty URD
<zg_urd_adres_ulica></zg_urd_adres_ulica> - Ulica URD
<zg_urd_adres_dom></zg_urd_adres_dom> - Nr domu URD
<zg_urd_adres_lokal></zg_urd_adres_lokal> - Nr lokalu URD
<zg_urd_adres_kod_k></zg_urd_adres_kod_k> - Kod pocztowy URD - adres do korespondencji
<zg_urd_adres_miejscowosc_k></zg_urd_adres_miejscowosc_k> - Miejscowosć URD - adres do korespondencji
<zg_urd_adres_miejscowosc_k_brak>1</zg_urd_adres_miejscowosc_k_brak> - Znacznik braku adresu w słowniku OSD. Domyślnie = 1
<zg_urd_adres_poczta_k></zg_urd_adres_poczta_k> - Nazwa Poczty URD – adres do korespondencji
<zg_urd_adres_ulica_k></zg_urd_adres_ulica_k> - Ulica URD - adres do korespondencji
<zg_urd_adres_dom_k></zg_urd_adres_dom_k> - Nr domu URD - adres do korespondencji
<zg_urd_adres_lokal_k></zg_urd_adres_lokal_k> - Nr lokalu URD - adres do korespondencji
<zg_urd_kod_osd></zg_urd_kod_osd> - Kod URD nadany przez OSD
<zg_urd_nip></zg_urd_nip> - NIP URD
<zg_urd_pesel></zg_urd_pesel> - PESEL URD
<zg_urd_pesel2></zg_urd_pesel2> - PESEL URD drugiej osoby (strony umowy)
<zg_urd_email></zg_urd_email> - email URD
<zg_urd_telefon></zg_urd_telefon> - telefon URD
<zg_urd_regon></zg_urd_regon> - REGON URD
<zg_urd_paszport></zg_urd_paszport> - Nr paszportu URD
<zg_urd_nowy_odbiorca>0</zg_urd_nowy_odbiorca> - Znacznik zmiany odbiorcy (przyjmuje wartość 0 – Bez Zmiany odbiorcy lub 1 – Zmiana odbiorcy
<zg_urd_nowy_obiekt>0</zg_urd_nowy_obiekt> - Znacznik nowo przyłączanych obiektów Przyjmuje wartości 0 - istniejące obiekty lub 1 - nowo przyłączane obiekty
<zg_umowa_ds_data_zak></zg_umowa_ds_data_zak > - data zakończenia umowy e.e. z dotychczasowym sprzedawcą
<zg_umowa_ns_new_nr></zg_umowa_ns_new_nr> - Nr umowy sprzedaży u nowego sprzedawcy
<zg_data_umowa_ns></zg_data_umowa_ns> - Data zawarcia umowy sprzedaży u nowego sprzedawcy
<zg_data_umowa_ns_pocz></zg_datau_mowa_ns_pocz> - Data początku obowiązywania umowy z nowym sprzedawcą
<zg_data_umowa_ns_czas_okreslony>0</zg_data_umowa_ns_czas_okreslony> - Znacznik czy umowa sprzedaży jest zawarta na czas okrelony. przyjmuje wartosć 0 - umowa na czas nieokreślony lub 1 - umowa na czas określony
<zg_data_umowa_ns_konc></zg_data_umowa_ns_konc> - Data końca obowiązywania umowy z nowym sprzedawcą (jeżeli nr_ppe_data_umowa_czas_okreslony = 1)
<zg_ilosc_na_umowie_ns></zg_ilosc_na_umowie_ns> - Całkowita ilość energii elektrycznej objęta umową sprzedaży – pole nieaktualne, pozostaje puste
<zg_zal_oryginal>0</zg_zal_oryginal> - Znacznik dołączenia do zgłoszenia załączników z pełnomocnictwem
<GridPPE> - Sekcja wszystkich zglaszanych punktów PPE.
<PPE id='1'> - Numer kolejnej sekcji punktu PPE. Parametr "id" przyjmuje wartość o 1 większą od poprzedniego dla każdego kolejnego punktu PPE.
<nr_ppe></nr_ppe> - Nr PPE
<nr_ppe_ulica></nr_ppe_ulica> - Ulica PPE
<nr_ppe_dzialka></nr_ppe_dzialka> - Nr działki PPE
<nr_ppe_dom></nr_ppe_dom> - Nr domu PPE
<nr_ppe_lokal></nr_ppe_lokal> - Nr lokalu PPE
<nr_ppe_kod></nr_ppe_kod> - Kod pocztowy PPE
<nr_ppe_miejscowosc></nr_ppe_miejscowosc> - Nazwa Miejscowosć PPE
<nr_ppe_miejscowosc_brak>1</nr_ppe_miejscowosc_brak> - Znacznik braku adresu w słowniku OSD. Domyślnie = 1
<nr_ppe_poczta></nr_ppe_poczta> - Nazwa Poczty PPE
<nr_ppe_nazwa></nr_ppe_nazwa> - Nazwa PPE
<nr_ppe_taryfa></nr_ppe_taryfa> - Grypa taryfowa PPE
<nr_ppe_taryfa_zmiana>0</nr_ppe_taryfa_zmiana> - Znacznik zmiany grupy taryfowej przyjmuje wartości 0 – bez zmiany gr taryfowej, 1 – zmiana grupy taryfowej.
<nr_ppe_ilosc_na_umowie></nr_ppe_ilosc_na_umowie> -Ilość energii elektrycznej objęta umową sprzedaży dla danego PPE
<nr_ppe_nr_licznika></nr_ppe_nr_licznika> - Nr licznika PPE
</GridPPE>
</zgloszenie>
</DocumentElement>
darko
Nie napisałeś, na czym to usprawnienie miałoby polegać... a tym samym nie wiem z czym masz problem?
jacek494
stworzony według opisu plik wraz z danymi będzie wysyłany na coś w rodzaju platformy wymiany informacji, usprawnienie polega na tym że do tej pory ręcznie musiałem wypełniać odpowiedni formularz na tej stronie (a istnieje możliwość wczytania odpowiedniego pliku xml)
darko
Z xmla za pomocą http://php.net/manual/en/function.simplexml-load-file.php wyciągasz interesujące Cię dane i dalej już pchasz w dowolny sposób (curl, socket, ftp) do platformy. Można to bardziej zautomatyzować jeśli dysponujesz zbiorem takich xmli w postaci iluś tam plików w danym katalogu - zczytujesz zawartość katalogu i dla każdej pozycji wyciągasz potrzebne dane, na końcu wysyłasz kompletny plik do platformy.
jacek494
problem w tym że ja nie mam plików xml mam tylko ich opis a nie wiem ja go utworzyć smile.gif
darko
Cytat
Witam
Aby usprawnić sobie prace mam możliwość wykorzystania pliku z danymi w formacie xml. Problem polega na tym że kompletnie nie wiem z czym "to jeść". Pewne jest jedno mam opis jak ma wyglądać taki plik oraz to że dane będą do niego wprowadzane "z ręki" ew. z pliku csv na zasadzie makra

To będziesz miał pliki xml z danymi czy nie, bo się pogubiłem? Jeśli nie będziesz miał, to nie wiem, jak Ci pomóc, przecież samo wykorzystanie struktury pliku xml (na podstawie jego opisu) nic Ci nie da, jeśli nie będzie danych. Może opisz dokładniej, co chcesz zrobić, co masz i co chcesz mieć?
jacek494
ok od początku, faktycznie zaczełem od ... innej stron smile.gif
z sytemu bazodanowego na jakim pracuje można wyciągnąć jedynie dane w formacie csv (i tego nie jestem w stanie zmienić żadna siłą). Platforma na jakiej pracuje, opisana we wcześniejszym poscie, umożliwia import jedynie danych w formacie xml. Osoba zarządzająca wspomnianą "platformą" przesłała opis pliku xml jaki jest "akceptowalny" przy imporcie danych.
thek
Czyli robisz to samo, ale od końca. Wczytujesz csv i za pomocą simple-xml czy innej tworzysz xml. Możesz stworzyć skrypt, który będzie to robił w locie zamiast zapisywać gdzieś na serwerze.
jacek494
generalnie pewnie tak ale ja jestem w te klocki zielony, a pliku csv nie wczytuje bo nie wiem jak te dane zaeksportowac do xml mało tego ja nawet nie wiem jak takie plik xml stworzyć smile.gif
thek
fgetcsv a jeśli go brak to file i obróbka każdej linii. Potem już tylko manual lub tutoriale do SimpleXML czy DOM http://www.php.net/manual/en/refs.xml.php i jazda wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.