Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]edycja zdjęć przed wysłaniem/uploadem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
m4dmike
Witam,
Chciałbym zrobić formularz w którym dodaję zdjęcie wówczas ono wyświetla się pomniejszone obok formularza i wtedy w formularzu mogę wybrać opcje np. sepia, black&white itp. i za każdym razem jak wybiorę jakąś z tych opcji aby zmiany były widoczne w czasie rzeczywistym (na tym podglądzie obok formularza).
No a później po kliknięciu 'wyślij' odbyło się wysłanie danych z formularza wraz ze zdjęciem (oryginał i zmienione lub oryginał i dane tekstowe o wybranym efekcie) na maila lub na serwer.
Dla zobrazowania problemu podaję linka ze stroną na której jest coś takiego o co dokładnie mi chodzi :

(proszę dodać przykładowe zdjęcie)

Link
m4dmike
rozumiem, a jeśli ktoś załaduje zdjęcie ale nie kliknie 'wyślij' i wyjdzie ze strony nie realizując zamówienia to czy jest jakaś możliwość aby to zdjęcie automatycznie zostało wykasowane z serwera?
CTRL
Widziałem na wielu uploaderach drag&drop że zdjęcie jest załadowane najpierw do przeglądarki gdzie javascript je odbiera i wyświetla nawet jeśli nie zostało zdjęcie wsadzone na serwer. Tak więc !*! to nie jedyne wyjście, ale mimo wszystko działające. Jeśli ktoś się zdecyduje na edycję to je nadpisz, a jak nie to zrób limit czasu ile może takie zdjęcie być na serwerze i po upłynięciu cronem albo innym czymś usuń
Crozin
1. Podstawą do wyświetlenia zdjęcia i jego edycji w przeglądarce może być <canvas />.
2. Gdy użytkownik zdecyduje się wysłać zdjęcie "pobierasz" je z elementu canvas - CanvasRenderingContext2D.getImageData() - i wysyłasz do serwera (AJAX).
m4dmike
Cytat(Crozin @ 16.07.2012, 21:41:16 ) *
1. Podstawą do wyświetlenia zdjęcia i jego edycji w przeglądarce może być <canvas />.
2. Gdy użytkownik zdecyduje się wysłać zdjęcie "pobierasz" je z elementu canvas - CanvasRenderingContext2D.getImageData() - i wysyłasz do serwera (AJAX).

ok, czyli z pomocą <canvas /> mam możliwość wyświetlenia/edycji zdjęcia bez upload'u na serwer, zgadza się?
gdzie takie zdjęcie jest przetrzymywane (przechowywane..w jakiej pamięci?) do czasu kliknięcia 'wyślij' i uploadu na serwer/maila?
d3ut3r
Człowiek jednak uczy się całe życie biggrin.gif , dzięki Crozin, choć nie jestem autorem wątku, to wiadomość o tym bardzo mi się przyda. Dla zainteresowanych:

http://stackoverflow.com/questions/6775767...e-api-on-canvas

wNogachSpisz
Czy mi się zdaje, czy to rozwiązanie wymaga obsługi HTML5?
d3ut3r
Tak, wymaga co nie oznacza, że nie jest ciekawe smile.gif , można przygotować zapasową wersję dla nie html5 wówczas raczej edycja tylko po przesłaniu na serwer.
wNogachSpisz
Nie trzeba klikać "upload" aby plik został wysłany na serwer. Wystarczy że user wybierze go z dysku, wysyłanie można rozpoczać tuż po zamknięciu okna dialogowego. Wystarczy przeglądarka z HTML4 + flash lub HTM5 lub jakaś inna wtyczka, np. silverlight. Dodatkowo przed wysłaniem można zmienić wymiary obrazka i jego jakość, więc wysyłanie odbędzie się w mgnieniu oka.
m4dmike
czyli rozumiem, ze nie da się wyedytować zdjęcia po stronie klienta, tylko trzeba najpierw wysłać plik na serwer a później (po edycji) nadpisać go w zmienionej formie na serwerze?
A może jest jakiś sposób na to w JavaScript'cie? lub innym języku?
strife
Cytat(m4dmike @ 18.07.2012, 09:51:50 ) *
czyli rozumiem, ze nie da się wyedytować zdjęcia po stronie klienta, tylko trzeba najpierw wysłać plik na serwer a później (po edycji) nadpisać go w zmienionej formie na serwerze?
A może jest jakiś sposób na to w JavaScript'cie? lub innym języku?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.