Witam, mam problem z wyświetlaniem przez php zmiennych zdefiniowanych w formularzu. Jedną wyświetla, pozostalych nie, nie mam pojęcia dlaczego.
echo '<h1><br/>Dodaj utwór</h1>'; echo '<br/><form action="dodane.php" method="post">'; echo '<input name="tytul" type="text" size="40"></input>'; echo '<br/><br/>Wybierz kategorię:<br/>'; echo '<select name="kategoria">'; echo '<br/><option value="literatura">Literatura'; echo '<br/><option value="film">Film'; echo '<br/><option value="gra">Gra komputerowa'; echo '<br/><option value="manga">Manga i Anime'; echo '<br/><option value="inne">Inne'; echo '</select><br/><br/>'; echo '<br/><input name="keyword1" type="text" size="20"></input>'; echo '<br/><input name="keyword2" type="text" size="20"></input>'; echo '<br/><input name="keyword3" type="text" size="20"></input>'; echo '<textarea name="tresc" cols="70" rows="17"> </textarea>'; echo ' <input type="submit" name="submit" value="Dodaj utwór">';
Natomiast w drugim pliku, służacym docelowo do dodania wartości z formularza do bazy danych (MySQL) są następujące polecenia:
// krótkie nazwy
$login=$_SESSION['login'];
$tytul=trim($_POST['tytul']); $keyword1=trim($_POST['$keyword1']); $keyword2=trim($_POST['$keyword2']); $keyword3=trim($_POST['$keyword3']); $kategoria=($_POST['$kategoria']);
$tresc=($_POST['$tresc']);
Po wykonaniu skryptu zmienna tytuł jako jedyna jest wyświetlana, natomiast w przypadku wszystkich pozostałych zmiennych wyskakuje błąd: Notice: Undefined index: $keyword1 in C:\xampp\htdocs\FF\dodane.php on line 148 (tak samo, keyword2, keyword3, kategoria oraz tresc). Mimo, iż wszystkie wartości są wpisane w formularzu.
Nie mam pojęcia dalczego, proszę o pomoc!