jaackoo
17.07.2012, 20:02:12
Witam
Postanowiłem się nauczyć php i zaopatrzyłem się w książkę "PHP i MySQL" -
http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworz...mson,phmsv3.htmCzytałem wiele pozytywnych opinii o tej książce ale jest już dość stara:(
W książce napisano iż warto register global ustawiać na off i by używać zmiennych "$zmienna" powinienem wcześniej umieścić taki kod: "$zmienna = $_POST['zmienna']
Napiszcie mi proszę czy to jest nadal aktualne czy coś się zmieniło od czasu wydania tej książki.
Register global na serwerach jest domyślnie wyłączony? czy należy go wyłączać?
Pozdrawiam
markonix
17.07.2012, 20:10:58
Koniecznie wyłączony i w kolejnych wersjach PHP nie będzie można go w ogóle włączyć.
Co do drugiego fragmentu to należy to rozpatrywać w szerszym kontekście.
Na $_POST['zmienna'] operuje się tak samo jak na $zmienna więc co to za różnica.
jaackoo
17.07.2012, 20:15:39
W książce napisane jest by używać $zmienna musi być włączony register global, rozumiem że aktualnie już tak nie jest?
lukesh
17.07.2012, 20:18:35
Od 2005 roku dużo się zmieniło w PHP - przede wszystkim w kwestii walidacji i zabezpieczeń oraz sposobu obsługi baz danych, ale możesz sobie to zastawiać na potem.
jaackoo
17.07.2012, 20:22:22
skoro tyle się pozmieniało to czy warto korzystać z tej książki?
Jeśli tak to na co mam zwracać szczególną uwagę - co najważniejszego się pozmieniało?
oraz jak to faktycznie jest z tym :"W książce napisane jest by używać $zmienna musi być włączony register global, rozumiem że aktualnie już tak nie jest?"
P.S.
Nie chciał bym od początku wyrobić sobie złych nawyków
markonix
17.07.2012, 21:21:26
Oki, teraz rozumiem o co pytałeś - myślałem, że to dwa osobne pytania, a tu chodzi o to samo zagadnienie.
To jeszcze raz: tak, masz wyłączyć register_globals bo to zło i działać na tablicy POST bezpośrednio lub robić takie przypisanie jak podałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.