Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Jak połączyć się z zewnątrz z lokalnym serwerm www ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Onyx
Witam,

Na lokalnym kompie mam postawiony serwer apache (webserv).
Wszystko działa bez problemu, jednak potrzebuję czasem odpalić jakiś skrypt zdalnie.

Mam neostrade, i po wpisaniu swojego ip w przeglądarkę na zewnętrznym komputerze włącza mi się logowanie
do panelu neostrady.

Jak skonfigurować sieć, tak abym mógł odpalać zdalnie rzeczy na lokalnym serwerze ?
Crozin
1. W ustawieniach routera ustaw przekierowanie portów, np. zewnętrznego 27500 na wewnętrzny 80 (domyślny port HTTP). Jeżeli nie masz możliwości takiej konfiguracji routera ustaw samego Apache'a by nasłuchiwał na porcie przykładowo 27500 (w httpd.conf Listen 80 zamień na Listen 27500).
2. Zainstaluj i skonfiguruj sobie jakiegoś no-ip czy innego dyn dnsa, bo ze zmiennym IP neostrady zbyt wygodnie nie będzie Ci się korzystało ze zdalnego dostępu do serwera.
3. Pamiętaj by w ustawieniach Firewalla (jeżeli takiego posiadasz) umożliwić dostęp do zewnętrznej sieci (Internetu) dla serwera HTTP.
Shido
Musisz przekierować port na którym działa webserv w panelu neostrady na swój wewnętrzny IP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.