zacząłem bawić się multidb w Zendzie i potrzebuje małej pomocy... mam osobny plik, w osobnym folderze - batch.
Plik ma za zadanie wstawić mi rekordy do bazy z pliku xml.
część kodu poniżej:
$application = new Zend_Application( APPLICATION_ENV, APPLICATION_PATH . '/configs/application.ini' ); $application->bootstrap('db'); $Piosenka = new Application_Model_DbTable_Piosenka(); $Piosenka->delete; $xml = simplexml_load_file('../data/plik.xml'); foreach ($xml->piosenka as $piosenka) { try { $obj = $Piosenka->createRow($dane)->save(); } catch (Zend_Db_Statment_Exception $e) { }
problem w tym, że ten skrypt wcześniej używał normalnego połączenia z bazą - gdy była jedna $application->bootstrap('db');, jak to teraz poprawić aby chodziło normalnie i abym w tym miejscu mógł wybierać połączenie? w akcjach kontrolera robię to tak:
Zend_Db_Table_Abstract::setDefaultAdapter('db1');
plik bootstrap:
protected function _initDatabase() { $this->bootstrap('multidb'); $db1 = $this->getResource('multidb')->getDb('db1'); $db2 = $this->getResource('multidb')->getDb('db2'); Zend_Registry::set('db1', $db1); Zend_Registry::set('db2', $db2); }
no i w application.ini zainicjowane połaczenia.. wszystko działa, mam tylko problem z utworzeniem obiektu połączenia. będę wdzięczny za pomoc.