Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Name/Id
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matwiej
W pewnej książce związanej z css wyczytałem że "name" wywodzi się od html'a a "id" wywodzi się od xhtml'a i w zasadzie znaczą to samo. I teraz się zastanawiam czy jest to prawda ? Czasem spotykam strony gdzie jeden element ma przypisane id oraz name, mało tego są to dwie różne wartości. Zastanawia mnie czy jest to niewiedza osób kodujących daną stronę czy może ja coś źle zrozumiałem?
!*!
Nigdy nie zastanawiałem nad tym co z czego pochodzi wink.gif

ID - definiuje unikalny identyfikator elementu, może być tylko jeden o takiej samej nazwie
NAME - przypisuje nazwę dla elementu, aby można się było do niej dowołać np. głównie w formularzach
konrados
Coś dziwna ta książka...

name='cos_tam' używasz w formularzach, potem właśnie pod taką nazwą wartość wpisana w polu wyląduje w tablicy $_POST lub $_GET.

id='cos_tam' używasz by dany element ostylować, lub odnieść się do niego javascriptem (choć jedno i drugie można też robić po atrybucie name ale to nie jest przyjęte).
matwiej
"W html 4.01 stosowany jest atrybut name, który definiuje nazwy następujących elementów: a, frame, iframe, img i map. W XHTML jego rolę przejmuje atrybut id"

Dokładnie takie zdanie mam.
W każdym bądź razie dziękuje za pomoc już rozumiem smile.gif
mls
Cytat(matwiej @ 28.07.2012, 12:17:09 ) *
Dokładnie takie zdanie mam.

No i to akurat zdanie jest prawdziwe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.