mam formularz, w którym jednym z elementów są trzy pola: element, odniesienie_temu i odniesienie_lata.
Jest miejsce na 15 elementów (opcjonalnie, obowiązkowy jest tylko pierwszy, czyli reszta może być dalej zupełnie pusta), czyli element2, odniesienie_temu2 i odniesienie_lata2, itd.
Mam problem z napisaniem odpowiedniego algorytmu sprawdzania poprawności pól, bo nie wystarczy proste sprawdzenie czy nie ma pustych pól.
Poprawne wypełnienie to element oraz odniesienie_temu lub odniesienie_lata (ale nie oba odniesienia, ani nie oba puste). Wszystkie inne opcje to błąd.
Tak opisałam te zasady, dokładając do tego pętlę, żeby sprawdzało po kolei każdą linię formularza
for ($k=1; $k<=15; $k++) if || ((${"element".$k}) && ((${"odniesienie_temu".$k}) && (${"odniesienie_lata".$k}))) //wszystkie pelne || ((empty(${"element".$k})) && ((${"odniesienie_temu".$k}) || (${"odniesienie_lata".$k})))) //pierwszy pusty, reszta pelna { $errors[] = 'Wypełnij odpowiednio tabelę.'; }
Dla innych pól, gdzie wystarcza sprawdzenie, czy nie jest puste, kod sprawdzający i wypisujący błędy działa, więc problem jest w powyższym. Niektóre prawidłowe wypełnienia przyjmuje, a inne traktuje jako błąd. A ja, zupełny przedszkolak, nie wiem czemu... opis na operatorach leży? pętla zła? Proszę o pomoc.
Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda na żywca, to tu jest testowe: http://joanna.website.pl/testy
Mam nadzieję, że wszystko opisałam w miarę jasno...
dzięki.