Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] sprawdzanie błędów w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Asia-
Witajcie,
mam formularz, w którym jednym z elementów są trzy pola: element, odniesienie_temu i odniesienie_lata.

Jest miejsce na 15 elementów (opcjonalnie, obowiązkowy jest tylko pierwszy, czyli reszta może być dalej zupełnie pusta), czyli element2, odniesienie_temu2 i odniesienie_lata2, itd.

Mam problem z napisaniem odpowiedniego algorytmu sprawdzania poprawności pól, bo nie wystarczy proste sprawdzenie czy nie ma pustych pól.
Poprawne wypełnienie to element oraz odniesienie_temu lub odniesienie_lata (ale nie oba odniesienia, ani nie oba puste). Wszystkie inne opcje to błąd.

Tak opisałam te zasady, dokładając do tego pętlę, żeby sprawdzało po kolei każdą linię formularza

1. for ($k=1; $k<=15; $k++)
  2.  
  3. if
  4. (((${"element".$k}) && ((empty(${"odniesienie_temu".$k})) && empty(${"odniesienie_lata".$k}))) //pierwszy pelny, reszta puste
  5. || ((${"element".$k}) && ((${"odniesienie_temu".$k}) && (${"odniesienie_lata".$k}))) //wszystkie pelne
  6. || ((empty(${"element".$k})) && ((${"odniesienie_temu".$k}) || (${"odniesienie_lata".$k})))) //pierwszy pusty, reszta pelna
  7.  
  8.  
  9. {
  10. $errors[] = 'Wypełnij odpowiednio tabelę.';
  11. }
  12.  

Dla innych pól, gdzie wystarcza sprawdzenie, czy nie jest puste, kod sprawdzający i wypisujący błędy działa, więc problem jest w powyższym. Niektóre prawidłowe wypełnienia przyjmuje, a inne traktuje jako błąd. A ja, zupełny przedszkolak, nie wiem czemu... opis na operatorach leży? pętla zła? Proszę o pomoc.
Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda na żywca, to tu jest testowe: http://joanna.website.pl/testy

Mam nadzieję, że wszystko opisałam w miarę jasno...
dzięki.

Azira
Właśnie się zorientowałam, że pisanie jako gość nie jest przez wszystkich tutaj dobrze widziane, niniejszym jeszcze raz prośba o pomoc - już z zarejestrowanego konta.
GuruNetYT
Cytat(Azira @ 29.07.2012, 18:08:39 ) *
Właśnie się zorientowałam, że pisanie jako gość nie jest przez wszystkich tutaj dobrze widziane, niniejszym jeszcze raz prośba o pomoc - już z zarejestrowanego konta.

Witaj, mam pytanie nie mogę napisac na PW więc pytam tutaj. Nie zapodał byś mi całego kodu z php? Bo nie radze sobie z formularzem zeby wysyłało a z tym bym sobie pousuwał tylko zostawił 2 opcje . questionmark.gifquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.