Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] scieżka do library...
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
csharp
Już się pogubiłem w tych wszystkich scieżkach...

serwer mam dedykowany ale administarotrem nie jestem, więc jak ktoś mi czegos nie wyłumaczy to sam nie grzebię smile.gif

póki co stawiałem projekty i do każdego z nich dołączałem bibliotekę Zend.

umieszczałem ja w katalogu library, na pewno mozna zrobić to w jednym katalogu na serwerze lub u konkretnego usera.

normalnie w application.ini mam pobieraną bibliotekę jak niżej:

1. includePaths.library = APPLICATION_PATH "/../library"

jak teraz ogarnąć tą scieżkę aby umieścić bibliotekę w jakimś ogólnym katalogu i ją includować?

przypuśćmy, że mam ten katalog Zend w:
  1. /domains/nazwadomeny.pl/public_html/library/Zend

i w jaki sposób poprawnie zapisać scieżkę w
  1. includePaths.library
?

ew. gdzie można na serwerze wrzucić tą bibliotekę i jak wtedy uzyskać do niej dostęp?
viking
Zanim zaczniesz tutaj grzebać musisz wiedzieć w jaki sposób administrator skonfigurował ci serwer smile.gif Mógł ustawić wszystko pod chroot, mógł dołożyć open_basedir. Może będziesz mógł wrzucić wszystko np do folderu /libraries/zend/1.xxx/ albo zwyczajnie pod projekt. Później już standardowo z dokumentacji Zenda (include path).
csharp
no dobra.. to inaczej - skupię się tylko na scieżkach dostępnych dla usera. Jak napisać poprawnie scieżkę w application.ini, jesli library jest dostępne pod:

1. /domains/nazwadomeny.pl/public_html/library/Zend
viking
Pierwszy z brzegu przykład: http://stackoverflow.com/questions/452848/...ude-path-in-php
Inną sprawą że nie powinieneś pod żadnym pozorem wrzucam tego do public_html.
csharp
no ok, to w zasadzie bez sensu ładować tą bibliotekę z public_html...

teraz musze się pomęczyć aby to skonfigurować z serwera...

a może wystarczy gdzieś tą bibliotekę skopiować i w php.ini ustawić includowanie? kiedyś w MAMPie coś takiego robiłem..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.