Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zabezpieczenie przed ponowym głosowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-new_user-
Witam może zacznę od początku
Robię galerie i do każdego obrazka jest dołączone 2 przyciski do głosowania na + i na -
i mam w pętli while zrobione żeby pokazywał 5 obrazków na stronie MNIEJ WIĘCEJ WYGLĄDA TO TAK

1. while($AFR = mysql_fetch_assoc($RES1)){
  2. // tutaj wyświetlanie obrazka ocen itp
  3. //kod ocen
  4. if($_POST['ocena'])
  5. {
  6. $ocena = $_POST['ocena'];
  7.  
  8. if($ocena == plus)
  9. {
  10. $id_A = $_POST['id_obr'];
  11. $plusiki = $AFR['plusy'];
  12. $plus1 = $plusiki + 1;
  13. $Z1 = mysql_query("UPDATE `obrazki` SET plusy = '$plus1' WHERE id = '$id_A'");
  14. mysql_query("INSERT INTO `glosy` (id_obrazka, id_user) VALUES('$id_A', '$a')");
  15. if($Z1)
  16. {
  17. echo'<br>Dodano plusik pomyślnie, Dziękuję '.$autor['login'].' :)';
  18. }
  19. }
  20. if($ocena == minus)
  21. {
  22. $id_A = $_POST['id_obr'];
  23. $minusiki = $AFR['minusy'];
  24. $minus1 = $minusiki + 1;
  25. $Z2 = mysql_query("UPDATE `obrazki` SET minusy = '$minus1' WHERE id = '$id'");
  26. mysql_query("INSERT INTO `glosy` (id_obrazka, id_user) VALUES('$id_A', '$a')");
  27. if($Z2)
  28. {
  29. echo'<br>Dodano minus pomyślnie. Szkoda... :( następnym razem postaram się lepiej '.$autor['login'].' :)';
  30. }
  31. }
  32. }
  33. //koniec kodu ocen
  34. echo"<br><hr>";
  35. }

i chodzi o to że gdy klikne + albo - to wszystko dobrze dodaje tylko 5 razy to samo a musi być w tej pętli żeby pokazywało potwierdzenie
-new_user-
tu jeszcze sprawdzenia nie ma ale wiem jak zrobić chodzi tylko o to żeby nie dodawało 5 rekordów na raz
kornel-php
Użyj cookies.
-new_user-
w którym miejscu i jakie o różnej wartości czy jak?
kornel-php
Niech ciastko zawiera id zdjęcia i datę. Przy klikaniu sprawdzasz, czy dla danego zdjęcia (id) istnieje ciastko, jeśli tak, to pobierasz z niego datę. Pozrównujesz datę głosowania z bieżącą, jeśli jest różna o 24 godziny, to nadpisujesz ciastko i zapisujesz głos, jeśli nie - zostawiasz ciastko w spokoju i wypisujesz stosowny komunikat.
-new_user-
nie rozumiem nie ma innego sposobu i dlaczego akurat 24h wykonanie takiego zapytania trwa kilka ms więc nie lepiej sprawdzać 5minut
-new-
mam zrobiłem troche inaczej ale jest
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.