Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][2.0.16]Błąd aktualizacji/instalacji bibliotek.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Wicio
Znalazłem poradnik, krok po kroczu podczas pisania lekkiego bloga (SymBlog, pewnie znany tutek) i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie jeden punkt. W gruncie rzeczy chodziło o dodanie w pliku deps, odnośników do wtyczki doctrine-fixtures i bundle'a DoctrineFixturesBundle. Następnym krokiem było w konsoli wpisać komendę php bin/vendors install, niestety, czego bym nie próbował to wyskakuje informacja:

Your project seems to be based on a Standard Edition that includes vendors.

Try to run ./bin/vendors install --reinstall

Choć reinstall działa.

I tutaj moje pytanie, czy w wersji standardowej, z załączonymi już bibliotekami nie ma możliwości dodania np. w/w wtyczek? Na szybko pobrałem wczoraj paczkę niestandardową i komenda działała, pobiera to co podałem w pliku deps.

Lepiej używać wersji bez wstawionych już bibliotek? Jestem początkujący, i nigdy nie miałem jeszcze styczności z frameworkiem na poważnie.

Pozdrawiam.
pamil
Kod
pamil@pentagon /www/Symfony $ bin/vendors
Symfony2 vendors script management.

Specify a command to run:

install: install vendors as specified in deps or deps.lock (recommended)
    update:  update vendors to their latest versions (as specified in deps)
    lock:    lock vendors to their current versions

Akcja 'update' powinna Cię zadowolić.
Wicio
Faktycznie, działa, choć jest mały problem, na GitHubie nie ma już DoctrineFixturesBundle.
pamil
SOA #1: U mnie działa.
Wicio
Oke.

[doctrine-fixtures]
git=http://github.com/doctrine/data-fixtures.git

[DoctrineFixturesBundle]
git=https://github.com/doctrine/DoctrineFixturesBundle.git
target=/bundles/Doctrine/Bundle/FixturesBundle

Pobrało, znajduje się tam gdzie powinno, lecz gdy dodaję do appKernel.php nowego Bundle'a:
  1. public function registerBundles()
  2. {
  3. $bundles = array(
  4. // ...
  5. new Doctrine\Bundle\FixturesBundle\DoctrineFixturesBundle(),
  6. // ...
  7. );
  8. // ...
  9. }

(zgodnie z tym co jest podane w index.srt) ciągle wyskakuje błąd o nie odnalezieniu klasy:

Fatal error: Class 'Doctrine\Bundle\FixturesBundle\DoctrineFixturesBundle' not found in D:\xampp\htdocs\symblog.dev\app\AppKernel.php on line 21
A folder z tym wszystkim znajduję się w vendor\bundles\Doctrine\Bundle\FixturesBundle, nie mam pojęcia :/
pamil
Zarejestrowałeś przestrzenie nazw?
Wicio
  1. $loader->registerNamespaces(array(
  2. 'Symfony' => array(__DIR__.'/../vendor/symfony/src', __DIR__.'/../vendor/bundles'),
  3. 'Sensio' => __DIR__.'/../vendor/bundles',
  4. 'JMS' => __DIR__.'/../vendor/bundles',
  5. 'Doctrine\\Common\\DataFixtures' => __DIR__.'/../vendor/doctrine-fixtures/lib',
  6. 'Doctrine\\Common' => __DIR__.'/../vendor/doctrine-common/lib',
  7. 'Doctrine\\DBAL' => __DIR__.'/../vendor/doctrine-dbal/lib',
  8. 'Doctrine' => __DIR__.'/../vendor/doctrine/lib',
  9. 'Monolog' => __DIR__.'/../vendor/monolog/src',
  10. 'Assetic' => __DIR__.'/../vendor/assetic/src',
  11. 'Metadata' => __DIR__.'/../vendor/metadata/src',
  12. ));

Wg. tego co na stronie Symfony, w tym poradniku także, to jedynie doctrine-fixtures trzeba dodać do AutoLoadera.
pamil
Cytat(Wicio @ 15.08.2012, 10:18:02 ) *
A folder z tym wszystkim znajduję się w vendor\bundles\Doctrine\Bundle\FixturesBundle, nie mam pojęcia :/

Cytat
Kod
'Doctrine\\Common\\DataFixtures'    => __DIR__.'/../vendor/doctrine-fixtures/lib',

To się nie pokrywa.
Wicio
Tyczy się to 'doctrine-fixtures', foto z rozmieszczeniem folderów i o co mi chodzi. http://up.programosy.pl/view/symfony2.jpg.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.