Piszę skrypt i chciałbym, żeby można było wysyłać kilka zdjęć na raz i żeby dodawało ścieżki do bazy.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? Bo nie mam zielonego pojęcia.
Wiem, że pierwszą rzeczą to:
<input type="file" name="nazwa" multiple="multiple">
Następnie jak w php i mysql? Napisałem skrypt na wysyłanie pojedynczych zdjęć i dobrze działa.
Teraz potrzebuję go przerobić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
A tutaj mój skrypt na pojedyncze obrazki.
index.php:
<form action="dodaj.php" method="post" enctype="multipart/form-data" name="form1"> <center> Kto wysyła?<br> <input type="text" name="autor" maxlength="18" /><br><BR> Adres email<BR> <input type="text" name="email" maxlength="40" /><br><BR> Wiadomość<br> <textarea cols="40" rows="7" name="wiadomosc"></textarea><BR><BR> </center> <table width="422" border="1" align="center" bordercolor="#0000FF" bgcolor="#C0C0C0"> <tr> </tr> <tr> <th width="444" scope="row"><input name="plik" type="file" size="50"/> <input name="max_file_size" type="hidden" value="4194304" /></th> </tr> <tr> <th scope="row"><input value="Wyślij plik" type="submit" /> </th> </tr> </table> </form>
dodaj.php:
<?php include("config.php"); $p_pojemnosc=$_FILES['plik']['size']; $p_typ=$_FILES['plik']['type']; $p_nazwa=$_FILES['plik']['name']; $p_smiec=$_FILES['plik']['tmp_name']; $autor=$_POST['autor']; $email=$_POST['email']; $wiadomosc=$_POST['wiadomosc']; $folder="upload/"; if ($p_pojemnosc <= 0) { exit; } if ($poj_MB > $max_size) { echo("Plik jest za duży maksymalnie można wysłać <b>".$max_size."</b>"." .Plik wysyłany ma rozmiar <b><i>".$poj_MB."</b></i><br />"); exit; } { exit; } else { $path_file="$folder"."$p_nazwa_zm"; $zapytanie=mysql_query("insert into pliki values('','$p_pojemnosc','$path_file','$p_typ','$autor','$email','$wiadomosc','$data')"); } } else { } ?>