Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MSPM5
Witam mam problem. Próbuje przerobić drugie zapytanie tak jak pierwsze czyli dodać na końcu ten kawałek kodu:

1. or die('Login lub email jest juz zarejestrowany.' . header("Refresh: 2;/rejestracja.php"));

ale ciągle sypie błedami nie wiem jak to zrobić.

Pierwsze zapytanie.
  1. $sql = mysql_query("INSERT INTO users SET id='null', user='$user', pass='$pass', email='$email'") OR die('Login lub email jest juz zarejestrowany.' . header("Refresh: 2;/rejestracja.php"));

Drugie zapytanie.
  1. $sql = mysql_query("SELECT user,pass FROM users where user='$user' and pass='".sha1(md5(md5(base64_encode($_POST['pass'])))))."'";
szalek01
  1. $sql = mysql_query("SELECT user,pass FROM users where user='$user' and pass='".sha1(md5(md5(base64_encode($_POST['pass']))))."'") or die('Login lub email jest juz zarejestrowany.' . header("Refresh: 2;/rejestracja.php"));
MSPM5
Dzieki szalek01 mam jeszcze jedno pytanie bo jest w temacie akurat, mianowicie jak rozwiązać taki probelm zakładam tabele
  1. CREATE TABLE users(id PRIMARY KEY,AUTO_INCREMENT, user varchar(30), pass varchar(40), email varchar(50), UNIQUE KEY(user,email));

Zakładam konto | admin | password | admin@costam.pl | poźniej próbuje założyc takie samo konto wyskakuje komunikat, że konto jest juz zarejestrowane więc zakładam nastepne | admin | password | admin@costam2.pl | i konto sie zakłada pomimo tego ,że jest ustawione na UNIQUE KEY i tylko email się zmienił na odwrót zakładam | admin1 | password | admin@costam.pl | i też sie zakłada z tąd moje pytanie dla czego tak sie dzieje i czy jest jakiś inny sposob żeby nie zakładać identycznych kont w bazie questionmark.gif
szalek01
  1. CREATE TABLE `user4`
  2. (
  3. `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
  4. `user` VARCHAR(30) NOT NULL,
  5. `pass` VARCHAR(40) NOT NULL,
  6. `email` VARCHAR(50) NOT NULL,
  7. UNIQUE KEY(user),
  8. UNIQUE KEY(email)
  9. )
  10. ENGINE = MyISAM

jak tak założysz UNIQI będzie działało, ale na Twoim miejscu sprawdzał bym jeszcze przed zapisałem dodatkowymi zapytaniami czy email i login jest wolny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.