Witam, to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Postanowilem napisać prostą bazę danych co się udało w oparciu o HTML-a/PHP oraz phpMyAdmin. Teraz chciałbym ją troszkę ulepszyć tzn. dodać dynamiczne formularze ale siedzę od kilku dni i ręce opadają. Może źle się za to zabieram - proszę o wskazówki oraz komentarze do próby podejścia do tematu.
Po kolei
1. Mam zrobioną tabelę z polami (Id, Imie, Nazwisko, Firma, Adres) w phpMyAdmin w której znajdują się już wpisane dane.
2. Napisałem skrypt w php poniżej wkleiłem to co napisałem
<?php
$pol = @mysql_connect('localhost', 'user', 'password') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL. Błąd:'.mysql_error());
//echo "Connected successfully";
//echo '<br />';
@mysql_select_db('baza' , $pol) or die ('Nie mogę połączyć się z bazą danych. Błąd:'.mysql_error());
//echo "Connected successfully";
//echo '<br />';
$zapytanie = mysql_query ("SELECT nazwisko , imie FROM lista_os ORDER BY nazwisko DESC");
echo '<select name="dane">';
while($option = mysql_fetch_assoc($zapytanie))
{
echo '<option value="'.$option['id'].'">'.$option['nazwisko'].' '.$option['imie'].'</option>';
}
echo '</select>';
echo '<br />';
echo("Nazwisko: " .$option['nazwisko'].' '.$option['imie'].'');
?>
Nie wiem jak zrobić aby po wybraniu jakiejś pozycji z pola select mój wybór automatycznie pojawiałby się poniżej. Coś jak ostatnia linika przed znakiem ?> - tylko niestety to nie działa. Wiem, że teraz należy zastosować Ajaxa ale wszystkie skrypty jakie znalazłem opierają się na selec poz.1, poz.2, poz.3 a nie na select zczytującym rekordy z bazy.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyraziłem, proszę o jakąś pomoc bo tego nie mogę rozgryść.