Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP][inne]Wyświetlanie podstron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dantez
Witam. Tworzę stronę, by podnieść swojego skilla w JS i PHP. Interesuje mnie jednak pewna kwestia, a mianowicie wyświetlanie zawartości w zależności od wybranej sekcji strony.

Obecnie moja strona posługuje się index.php, a podstrony wyświetlane są za pomocą iframe.
Wcześniejsza wersja oparta była na $_GET i include w PHP.

Swoją drogą mój znajomy zrobił stronę, na której zawartość zmienia poprzez innerHTML w JS. To na pewno nie jest dobre rozwiązanie biggrin.gif

Który sposób jest najlepszy? Który zapewni największe korzyści?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Damonsson
Zdecydowanie $_GET
szalek01
iframe to zło, jak rozbudowana ma być to strona ?
Dantez
Jak bardzo rozbudowana? Kilka podstron (newsy, galeria, logowanie/rejestracja i z 2 inne). Na stronie głównej menu, stopka, zapewne jakieś okienka związane z logowaniem lub newsami.

Iframe mnie zaciekawił głownie z w tego powodu, że strona się nie przeładowuje.

Jakie korzyści płyną z używania $_GET, których nie ma w iframe ?
Damonsson
Korzystając z $_GET również cała strona się nie przeładowuje, jeśli to zrobisz odpowiednio.

Jest ich pewnie z tysiąc, z pomocą przyjdzie google.
b4rt3kk
To że strona się nie przeładowuje nie oznacza, że nie musi doczytywać treści lub uprzednio jej załadować. To po pierwsze. A po drugie najlepiej by każda podstrona była osobnym plikiem. By nie kopiować czy przepisywać z delikatnymi zmianami całości kodu zainteresuj się architekturą MVC, ew. programowaniem obiektowym czy też zwykłymi funkcjami. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że strona taka jest łatwa w edycji, budowie i bardziej przyjazna wyszukiwarkom typu google.
Dantez
@b4rt3kk
PO nie potrzebne, za mały content.

@top
<a href="?subtopic=images">Photos</a> + mały switch i wersja alpha gotowa.

Porady i opinie nadal mile widziane.
szalek01
Cytat
by podnieść swojego skilla w JS i PHP

Idąc na łatwiznę nie podniesiesz skilla. Pisząc od tak by było:
UWAGA pseudo kod
<?
include top.php
$dzial = $_get[dzial];
switch($dzial)
{
case oNas : include oNas.php;
case kontakt : include kontakt.php;
}
include bootom.php

niczego się nowego nie nauczysz
jeśli poczytasz o PDO, OOP i MCV nauczysz się na podstawie prostego projektu czegoś nowego, w sieci jest pełno przykładów jak stworzyć swoja strona na MVC plik po pliku

//

oczywiście wszytko zależy czy chcesz to po prostu zrobić czy zrobić i się czegoś nauczyć
b4rt3kk
Jeśli więc kompletnie nie zależy Ci na SEO to zarówno GET i include jak i używanie iframe są sobie równe, jedno i drugie robi to samo tylko w nieco inny sposób, no i w przypadku pierwszego musisz użyć PHP, a do drugiego sam HTML by starczył.

Cytat
Który sposób jest najlepszy? Który zapewni największe korzyści?

Tylko pojawia się pytanie o jakie korzyści pytasz.
Dantez
@szalek01
Racja. Rownie dobrze moglem napisac funkcje ktora jako parametr przyjmuje wartosc subtopic i wywolywac ja w odpowiednim miejscu. Tylko po co, skoro umiem sie tym poslugiwac i nie jest to obecnie potrzebne? Uznalbym to nawet za gorsze rozwiazanie. Btw. wlasnie takie switch zrobilem + default jakby sie komus chcialo bawic w adresie smile.gif W kazdym razie dzieki za opinie.

@b4rt3kk
Wszelkie. Temat powstal z nadzieja ze sie czegos nowego dowiem. Rzeczywiscie tak sie stalo. W moim przypadku chce po prostu wiedziec z czego korzystac w przyszlosci, na obecna strone nikt poza mna i ewentualnie znajomym nie bedzie wchodzil, wiec wszystko jest w celach edukacyjnych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.