Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwersja Bazy Danych Windows>iso
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kuziu
Witam,
Mam taki to skrypcik i niby zaczął działać ale przy 10 News'ie mi pada.

wywala taki błąd
  1. Wykonanie zapytania nie powiodło się.You have an error IN your SQL syntax. CHECK the manual that corresponds TO your MySQL server version FOR the RIGHT syntax TO USE near 's' WHERE news_id='10'' at line 1

Zamieniałem ' na \" i na inne ale niedziała :/ HLP

1. <?
  2. require 'config.php';
  3.  
  4. $sql =&#092;"SELECT tresc, news_id FROM mrv_news\";
  5. $result =@mysql_query($sql,$connection) or die(&#092;"Wykonanie zapytania niepowiodło się\" . mysql_error());
  6.  
  7. while($row = mysql_fetch_array($result)){
  8. $tresc = $row['tresc'];
  9. $news_id = $row['news_id'];
  10.  
  11. $txt=$tresc;
  12.  
  13. $trans = array(chr(185) => chr(177), chr(159) => chr(188), chr(156) => chr(182), chr(165) => chr(161), chr(140) => chr(166), chr(143) => chr(172));
  14.  
  15. $txt=strtr($txt,$trans);
  16.  
  17. $sql2 =&#092;"UPDATE mrv_news SET tresc='$txt' WHERE news_id='$news_id'\";
  18. $result2 =mysql_query($sql2) or die(&#092;"Wykonanie zapytania nie powiodło się.\" . mysql_error());
  19.  
  20. echo('News: ' . $news_id . ' updated<br>');
  21. }
  22. ?>
kszychu
Najprawdopodobniej w zmienianej treści newsa masz jakiś ', który rozwala Ci zapytanie. Użyj addslashes() na treści newsa.
Kuziu
ale wtedy w skrypcie będę musiał ciągle używać stripslashes() tak ?
kszychu
Tak
rogrog
nie, dlaczego?

kszychu dlaczego??

przecież mysql zinterpretuje te \' jako ' i już w bazie będzie zapisane bez slashy i zwróci bez nich. tylko w zapytaniu jest ze slashami.

-------------
tytuł tematu chyba nie do końca odaje istotę rzeczy??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.