Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wyciąganie headerów z .ini, session_problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Notsu
Mam problem z wyciągnięciem z pliku .ini tylko headerów, wszystkich, czyli np. plik .ini wygląda tak:
[header1]
x=1
y=2
[headerZ]
f=x
r=z

i chciałbym, żeby wyciągnęło tylko ciąg header1 oraz header2 przy czym liczba headerów nie jest stała.

Drugi problem polega na tym, że nie wiem co zrobić aby wartość $_SESSION była zależna od wykonanej czynności. Czyli np. mam 3 linki, otwieram link1 $_SESSION przyjmuje wartość "x", gdy otworze link2 przyjmie wartość "y" itd.

Z góry dziękuję za pomoc. smile.gif
csharp
co do pierwszego to zrób sobie może klasę i tam wstawiaj odpowiednie funkcje jako headery, później się po prostu odwołuj do konkretnego headera jako funkcji.. chyba tak to zrozumiałem.

a tu masz pięknie opisane sesje:
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje
Gość
Co do pierwszego, to moim zdaniem nie rób żadnej klasy, tylko wykorzystaj parse_ini_file
  1. foreach (parse_ini_file('sample.ini', true) as $k => $v) {
  2. if (is_array($v)) {
  3. echo 'sekcja: ' . $k . "<br />\n";
  4. }
  5. }

Odnośnie drugiego, to możesz wykorzystać zmienną serwera REQUEST_URI:
  1. if ($_SERVER['REQUEST_URI'] == 'adres1') {
  2. $_SESSION['wartosc'] = 'x';
  3. }
  4. elseif ($_SERVER['REQUEST_URI'] == 'adres2') {
  5. $_SESSION['wartosc'] = 'y';
  6. }
  7. elseif ($_SERVER['REQUEST_URI'] == 'adres3') {
  8. $_SESSION['wartosc'] = 'z';
  9. }
Notsu
Na początku dzięki za odpowiedzi.

@csharp, w moim wypadku to się nie sprawdzi.

@up, pierwsze rozwiązanie genialne, dokładnie o coś takiego mi chodziło a co do drugiego problemu poszukując więcej informacji na temat REQUEST_URI znalazłem QUERY_STRING i wystarczyło, że dodałem do linku ?$wartosc, którą za pomocą QUERY_STRING odczytywałem na następnej stronie. Dzięki temu nie musiałem do tego użyć sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.