Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Meta tagi i anomalia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maxie
Witam, piszę strony już dość długo. Za każdym razem, gdy chciałem mieć kodowanie polskich znaków dodawałem w znaczniku meta charset równy iso-8859-2, pliki zapisywałem w kodowaniu UTF-8 bez BOM i zawsze było w porządku. Ostatnio ni stąd ni zowąd wyskoczyło mi znane już wszystkim ďťż oraz polskie znaki się skrzaczkowały. Gdy kombinowałemz tym meta tagiem znalazłem coś co zadziałało. Był to charset UTF-8 (słyszałem, że ponoć jest uniwersalny). Tekst się przedstawia ładnie, prócz jednego małego szczegółu przez, którego dostaję bólów głowy. Jest to stawianie pustego znaku białego na początku strony /n. Strona przez to cierpi thumbsdownsmileyanim.gif . Jak usunąć tą dziwną tabulacje skoro nie jest ona zamieszczona w kodzie?
b4rt3kk
Pierwsze słyszę o czymś takim. A ustawienie:

1. * {
  2. margin: 0;
  3. border: 0;
  4. padding: 0;
  5. }

coś zmienia czy dalej tak samo?
abort
Może znak newline to efekt pustych linii przez rozpoczęciem skryptu PHPm czyli przed < ?php
?
KotWButach
a nie includujesz czegoś? Trudno pomoc kiedy właściwie nie ma punktu zaczepienia no mamy problem kodowania i nic nie napisałeś więcej...

Jeżeli jesteś początkujący to może być to co ja miałem kiedy zaczynałem i pomogło mi zrozumienie tego co jest poniżej.

http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.