Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]2 problemy związane z wyświetlaniem strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maniek_89
Witam jako że dopiero zaczynam zabawę z tym wszystkim mam taki problem i nie mam pojęcia jak go rozwiązać. Posiadam sklep internetowy który jest w 4 językach i chciałbym aby ten oto sklep otwierał się tylko w jednym języku(resztę języków mogę nawet usunąć jeśli to pomoże? Zależy mi aby było 2 języki dajmy na to angielski i polski ale polski tylko dla mnie zebym mogl go sobie ręcznie włączyć jeżeli nie będę coś rozumiał a angielski aby strona ciągle otwierała sie w j.angielskim) np. angielskim i żeby nie było opcji że ktoś wchodzi na sklep a tu sklep otwiera się w języku polskim. Czasami zdarza mi się tak że wchodzę na stronę(tylko w przypadku wpisania dokladnego adrsu w pasek) jest ok otwiera się po angielsku ale jeśli włączą jakąś podstronę(wybiorę np. jakąś kategorię) sklepik przechodzi mi na język polski nie dzieje się to zawsze ale często.

Drugi problem polega na tym jak google widzi moją stronę. Pierwszy link jaki wyrzuca to jest www.adresstrony/specials.php?str=20&language=pl pomijając już fakt że przechodzi od razu w promocję to google widzi strone tylko j.polskim następnym linkiem który jest widoczny i niestety też w języku polskim jest www.adrestrony/sitemap.php?language=pl. Da się to jakoś zmienić żeby stronka otwierała się TYLKO w j.angielskim?? wstydnis.gif
b4rt3kk
Na pewno się da. A jak? Zależy jaki to sklep.

Zależy co wpisujesz w google. Polskie google najpierw szuka na polskich stronach jeśli wpisujesz polskie słowa.

Skoro mówisz, że dopiero zaczynasz zabawę, to zwróć uwagę na adres, a konkretnie na zmienną GET - language:

1. language=pl

frantic09
Wszystko zależy od tego co masz w kodzie tego sklepu. Wiedz, że wiele rzeczy związanymi z linkami możesz załatwić poprzez .htaccess lub (jeśli korzystasz z jakiegoś PHP Frameworka) poprzez "routy". W zależności od specyfiki aplikacji, już te rzeczy mogłyby Ci pomóc. Poszukaj i poczytaj trochę o "przyjaznych /ludzkich linkach" (ang. "human links").

np:
strona.pl/en/notebooks/hp-laptop-1234.html
jest lepsze niż:
strona.pl/index.php?language=en&modul=produkty&kategoria_id=27&produkt_id=5342

Google indexuje "human links" o wiele bardziej szczęśliwie wink.gif
Maniek_89
Jednak usunąłem j. polski jakoś poradze sobie bez polskiego teraz nawet jeśli mam link w googlach na podstrone czy nawet głowna po polsku to odrazu robi przekierowanie na angielska także jest ok. Dzieki wszystkim za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.