Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery UI] Pomoc w jQuery UI
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Buster_Lodz
Witajcie.
Postanowiłem napisać tego posta, bo już mam dość googla. Szukam, szukam i nic. Może znajdę pomoc tutaj. Jeśli nie, to stracę wszelką nadzieję, że w Internecie można wszystko znaleźć. Otóż szukam jakiegoś normalnego, przyjaznego i najchętniej po polsku i z obszernymi przykładami opisu jQuery UI Autocomplete. Wszystko co do tej pory znalazłem ma się nijak do tego co ja potrzebuję. Nigdzie nie znalazłem opisu i przykładu jak wykonać najprostszą rzecz pod słońcem. Otóż mam pola input dotyczące miasta (nazwa miasta i id miasta), w które mają wpisywać się dane pobrane z bazy podczas wpisywania z klawiatury. Doszedłem do tego, że jak zacznie się wpisywać to pokazuje się lista miast, a po wybraniu myszką jest ok, czyli w wypełnia się się pole nazwą miasta, a pole które ma przechowywać id, również wypełnia się prawidłową wartością. Niestety na tym koniec. Kiedy zaczynam używać klawiszy kursora, zamiast nazw miast, zmieniają się wartości ID. A kiedy wpiszę pełną nazwę miasta, nie wybiera się to miasto do końca, czyli nazwa miasta jest ok, ale id tego miasta już nie. Z drugiej strony, chciałbym osiągnąć taką sytuację, że gdy wpisze się miasto, którego nie ma w bazie, automatycznie się ono dodało, w pole dotyczące ID wpisała wartość właśnie dodanego miasta.
Mam również podobną sytuację z ulicami, z tą różnicą że wyświetlają się ulice wcześniej wybranego miasta (jest odpowiednie powiązanie w bazie).
Czy ktoś mi pomoże?questionmark.gif Czy zostanę olany?questionmark.gif
jacobson
hmmm a jestes pewien ze cale Twoje zaplecze (php i baza) sa zrobione prawidlowo ? bo moze w nich tkwi problem ze blednie odczytuje Ci te pola. Jezeli chodzi o opcje taka ze nie znajduje nic to sprawdzasz w bazie danych czy num_rows pobieranych wartosci z taka nazwa jest rowna 0 jezeli tak to dodajesz nowy rekord (zadnej filozofii). Najwazniejsza czescia nie jest frontend (jquery UI) tylko to co zaprogramujesz na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.