Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kod pocztowy - określanie obszaru od kodu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
csharp
Cześć,

potrzebuje zrobić coś takiego:

wpisz kod pocztowy: 00-111
wpisz odległość: 120 km

pokazują mi się dane, które są przypisane do kodu pocztowego (np. 00-122), który jest w odległości 120 km od kodu wpisanego - 00-111...

ktoś się orientuje czy google api coś takiego udostępnia? ew. jak inaczej to ugryźć? jakieś bazy w kodami?
Adrian1207
Google udostępnia GeoCode API -> https://developers.google.com/maps/documentation/geocoding/

Jeżeli chodzi o inne rozwiązania, to możesz wyciągać dokładny adres podanego kodu i od niego liczyć odległości, czy to z użyciem standardowego API Google Maps, czy to w jakikolwiek inny sposób. Bazę adresów kodów pocztowych znajdziesz tutaj -> http://piotr.eldora.pl/bazy-danych-kody-po...-imiona-panstwa
csharp
Geocode raczej nie pokaże mi chyba tego co chcę.. czyli ej odległości od kodu pocztowego.. on tylko zamienia mi nazwę miejscowości na długość i szerokość geograficzną.

jest coś innego co Google udostępnia? chyba, że czegoś nie doczytałem o geocode ?
Pawel_W
a na matematyce to nie był? znając współrzędne 2 punktów można w przybliżeniu obliczyć odległość między nimi wink.gif wystarczy do tego twierdzenie Pitagorasa smile.gif
mmmmmmm
Cytat(Pawel_W @ 22.10.2012, 00:19:06 ) *
a na matematyce to nie był? znając współrzędne 2 punktów można w przybliżeniu obliczyć odległość między nimi wink.gif wystarczy do tego twierdzenie Pitagorasa smile.gif

Z tym Pitagorasem toś pojechał...
Trzeba wykorzystać wzór na długość odcinka.
Ale najpierw trzeba mieć współrzędne, których z kodu się nie wyczyta. Może można użyć API googla wraz z jego wszystkimi ogramiczeniami, ale NA PEWNO można użyć danych z geoportalu.
batman
Kody pocztowe i przypisane do nich miejscowości znajdziesz tutaj w postaci pdf (pewnie można znaleźć w bardziej przyjaznym formacie). Zapisujesz w bazie kod pocztowy, nazwę miejscowości i współrzędne pobrane jednorazowo z Google. Potem wystarczy napisać proste zapytanie, które wyciągnie wszystkie miejscowości w zadanym promieniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.