sQQuil
11.11.2012, 14:51:28
Witajcie !
wiem, że pewnie dostanę burę za trywialność tego pytania nie mniej jednak spróbuje. Pisze system do obsługi BHP w firmie produkcyjnej. Wszystko idzie super ale wymyśliłem sobie taką funkcjonalność która przypomina o terminie badania profilaktycznego z BHP.
Mam w bazie tabelę odpowiadającą za szkolenia a w niej id pozycji w bazie, id szkolenia ( jest ich 3 ), data szkolenia i data kolejnego szkolenia. Potrzebuje napisać skrypt który będzie porównywał daty i jeżeli zostanie np. 7 dni do obowiązkowego szkolenia BHP dla danego pracownika to zostanie wygenerowany mail z przypomnieniem dla BHP'owca. No niby proste ale w związku z tym, że w PHP jestem raczkujący wiem jak to zrobić tylko teoretycznie.
Nie bardzo wiem jak porównać daty czy np odliczać 365 dni od daty w bazie danych czy jak to zrobić i najważniejsze jak napisać sktypt który będzie z automaty generował takie maile. Bardzo proszę o nie ruganie mnie na wstępnie.
Wszelkie informacje będą bardzo przydatne.
Dziękuję.
fate
12.11.2012, 00:35:53
Wazniak96
12.11.2012, 03:02:57
Ja bym zapisał date poprostu w timestamb do bazy, pozniej odejmowanie i porownanie i mamy czy mniejszy niz 7 dni. Do tego cronjobs zeby uruchamiał to codziennie. Jak wysłac maila to chyba wiesz.