Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przycięcie tekstu, od fragmentu do fragmentu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam mam pewien dla mnie probelm, nie wiem jak się za to zabrać. Powedzmy że mamy taki tekstu
Kod
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Amet, consectetuer adipiscing wisi diam mauris, consectetuer condimentum ligula, sit amet, orci.
<down>
Nullam eleifend non, feugiat leo. Suspendisse facilisis faucibus vestibulum. Etiam vestibulum varius. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Morbi facilisis neque, vitae lorem hendrerit nunc felis, nec tellus consectetuer lobortis sed, lectus.
</down>

chciałbym, aby po "<down>" do "</down>" tekst został ucięty i przypisany do $zmiennej1, w celu dalszego wykorzystania tego tekstu.
Bardzo proszę o pomoc, jakiś przykład jak moge to zrealizować

Dziękuje z góry
szalek01
skorzystaj z wyrażeń regularnych
fate
czy ja zrozumiałem..
http://php.net/manual/en/function.substr.php
?
Szymciosek
Jeżeli masz tekst w jakimś powiedzmy akapicie <p> i dopiero w nim masz znaczniki <down>, to za pomocą php możesz wyszukać sobie, gdzie zaczyna się znacznik <down> i od tego miejsca do zamknięcia znacznika </p> wyciąć tekst i wrzucić do zmiennej.
b4rt3kk
  1. $string = 'Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Amet, consectetuer adipiscing wisi diam mauris, consectetuer condimentum ligula, sit amet, orci.
  2. <down>
  3. Nullam eleifend non, feugiat leo. Suspendisse facilisis faucibus vestibulum. Etiam vestibulum varius. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Morbi facilisis neque, vitae lorem hendrerit nunc felis, nec tellus consectetuer lobortis sed, lectus.
  4. </down>';
  5.  
  6. preg_match('/<down>[.\s\S]+<\/down>/', $string, $matches);
  7. $string = preg_replace('/<down>[.\s\S]+<\/down>/', '', $string);
  8. print_r($matches);
  9. echo $string;
kielich
I o takiej rozwiązanie mi chodziło, lekko zmodyfikowałem dla własnych potrzeb i działa jak sobie wyśniłem! Dziękuje za pomoc !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.