Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zdalne odwołanie do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Klawiatura
Witam.
Stworzyłam następujący kod :
fromularz który przekazuje pesel do pliku php :
  1.  
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
  4. </head>
  5.  
  6. <form action="serwer.php" method="get">
  7. <div style="border:solid; width:500 px; height:300 px;">
  8. <h1> Wprowadź pesel </h1>
  9.  
  10. <input type="text" name="pesel" />
  11. <input type="submit" value="zatwierdż" />
  12. <div>
  13.  
  14. </form>

oraz skrypt w php zwracający informacje w formacie JSON :
  1.  
  2.  
  3. <?php
  4.  
  5. $dane=array(
  6. '12345678912'=>array('nazwa ubezpieczyciela'=>'Insurance Company A' , 'numer ubezpieczenia' => '123'),
  7. '98765432109'=>array('nazwa ubezpieczyciela'=>'Insurance Company B' , 'numer ubezpieczenia' => '312'),
  8. '80101066666'=>array('nazwa ubezpieczyciela'=>'Insurance Company B' , 'numer ubezpieczenia' => '980'),
  9.  
  10. );
  11. if ($dane[$_GET['pesel']]) {
  12. echo json_encode($dane[$_GET['pesel']]);
  13. }
  14. else {
  15. echo 'podany pesel nie został odnaleziony';
  16.  
  17. }?>

Moje pytanie brzmi : w jaki sposób mogłabym odwołać się do pliku obsłgującego żądanie get przy pomocy file_get_content ?
Znam składnię tej funkcji , jednak nie potrafię zastosować tego do swojego przykładu.Z góry dziękuję ze pomoc.
nospor
No dobra, ale czy oba kody są napisane przez ciebie i lezą na tym samym serwerze? To po co ty się w ogóle tak bawisz?

Jeśli zaś leżą na różnych serwerach to normalnie:
$ret = file_get_contents('http://jakiasstrona.pl/getpesel.php?pesel='.$zmienna_z_forma);
I pod $ret będziesz miałą swojego json
Klawiatura
Kody są napisane przeze mnie a pliki umieszczam na tym samym serwerze.
To jest zadanie w ramach umiejętności tworzenia usług rozproszonych, nie ja wymyśliłam jego treść.

To czego nie wiem to gdzie powinnam umieścic kod który mi wskazałeś.W formularzu podaję nazwę do pliku php który ma się wywołać po naciśnięciu przycisku.
Jezeli używam file_get_content to w podanym pliku umieszczam to co napisałes, a w osobnym moje tablice i instrukcje warunkowe ?
Nie rozumiem istoty sprawy,dlatego piszę.

nospor
Cytat
To jest zadanie w ramach umiejętności tworzenia usług rozproszonych, nie ja wymyśliłam jego treść.
I wszystko jasne smile.gif Poprostu sądziłem, że sama sobie tak robisz i poprostu przekombinowałaś. No ale skoro takie jest zadanie to nie ma nad czym dyskutować smile.gif

Cytat
To czego nie wiem to gdzie powinnam umieścic kod który mi wskazałeś.W formularzu podaję nazwę do pliku php który ma się wywołać po naciśnięciu przycisku.

Ten kod:
$ret = file_get_contents('http://jakiasstrona.pl/getpesel.php?pesel='.$zmienna_z_forma);
ma być w pliku, który odbiera formularz.
Klawiatura
Coś takiego ?
html>

1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
  3. </head>
  4. <form action="obsluga.php="get">
  5. <div style="border:solid; width:500 px; height:300 px;">
  6. <h1> Wprowadź pesel </h1>
  7.  
  8. <input type="text" name="pesel" />
  9. <input type="submit" vale="zatwierdż" />
  10. <div>
  11. </form>
  12. </body>
  13. </html>

plik pesel.php :

1. <?php
  2.  
  3. $dane=array(
  4. '12345678912'=>array('nazwa ubezpieczyciela'=>'Insurance Company A' , 'numer ubezpieczenia' => '123'),
  5. '98765432109'=>array('nazwa ubezpieczyciela'=>'Insurance Company B' , 'numer ubezpieczenia' => '312'),
  6. '80101066666'=>array('nazwa ubezpieczyciela'=>'Insurance Company B' , 'numer ubezpieczenia' => '980'),
  7.  
  8. );
  9. if ($dane[$_GET['pesel']]) {
  10. echo json_encode($dane[$_GET['pesel']]);
  11. }
  12. else {
  13. echo 'podany pesel nie został odnaleziony';
  14.  
  15. }
  16.  
  17. ?>

plik obsluga.php

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $ret = file_get_contents('http://jakiasstrona.pl/pesel.php?pesel='.$pesel);
  5. ?>
CTRL
Nie wpadłaś na to żeby zamienić jakiasstrona.pl na poprawny url? Czy tylko tak to tutaj pokazałaś
Klawiatura
Tak to tutaj pokazałAM, nie sądziłAM że to nie jest oczywiste.
Istotą sprawy jest czy ma mieć to taką "formę" jak pokazałam.
ensei
Nie wykonasz skryptu php za pomocą file_get_contenst.
Klawiatura
To co z tym mogę zrobić ?
ensei
W pesel.php daj tylko takie coś:

1. {"12345678912":{"nazwa ubezpieczyciela":"Insurance Company A","numer ubezpieczenia":"123"},"98765432109":{"nazwa ubezpieczyciela":"Insurance Company B","numer ubezpieczenia":"312"},"80101066666":{"nazwa ubezpieczyciela":"Insurance Company B","numer ubezpieczenia":"980"}}

W obsługa.php dodaj
  1. $pesele = file_get_contents("adres.com/pesele");
  2. $result_array = json_decode($pesele);

I to co było w pesel.php - znaczy ta weryfikacja - przenieś do obsluga.php
Klawiatura
Mała zmiana planów.Zadaniem jest to aby wynik przeszukiwania tablicy został wyświetlony po stronie klienta, czyli w html w formacie json.Nie ogarniam, help sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.