Witajcie.
Tym razem mam spory problem do ogarniecia. Aby ulatwic wyjasnienie problemu i ogolnie wszystko uproscic powiedzmy ze chodzi o wysylanie mejli.
Mam 3 bazy np userow z ich adresami email. Pierwsza zawiera 150 userow, druga 30 000 a trzecia 3 000 000 wpisow.
Na zwyklym hostingu jak odpalam skomplikowane przetwarzanie danych pobranych z moich baz czesto stronka ma time out i po 1-2 minutach pracy pozostaje bialy ekran (odrazu mowie ze nie moge nic grzebac w php.ini ani execution_time ani innych ustawieniach).
Pomyslalem wiec ze moze poprostu wyswietlic normalnie strone i potem przy uzyciu jQuery odpalic AJAXem moje procesy (np. wysylanie mejli lub inne przetwarzanie rekordow).
Pytanie:
zakladajac, ze wpisy w bazach nie zawsze maja kolejne ID (bo np niektore zostaly usuniete) jak moze wygladac teoretyczny system oparty na ajaxie ktory przetworzy wszystkie wpisy z bazy pobierajac je paczkami np po 20 szt. Technicznie napisze to sobie chodzi mi raczej o teorie/zasade
wiem ze dla zapytania sql moge ustawic LIMIT 20 ale nie moge wyobrazic sobie jak uruchamiac kolejne procesy ajaxa skoro nie zawsze mam kolejne ID wpisow?
czy moze pierwszym zapytaniem pobrac wszystkie ID a kolejnym onsuccess: odpalic juz podzielona robote (przy malej ilosci rekordow to moglo by wystarczyc ale przy 3000000 wpisow pobranie wszystkich id zrobienie z tego tablicy i uruchomienie watkow jest malo wydajne).
Chcialbym zrobic taki latwo skalowalny system do wykonywania trudnych zadan. Jak bede mial rozdzielone na poszczegolne ajaxy to nawet bede mogl wpiac w to jakis progressbar z jQuery UI.
czy ktos moze podpowiedziec jak sie za cos takiego zabrac ?
dziekuje i pozdrawiam G