Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]mb_strtolower
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Go¶ć
jak zrobić żeby to działało dla polskich znaków:
  1. mb_strtolower($string)

po co s± funkcje multibyte? dla rusków chinczyków i niemcow tylko? wstydnis.gif
viking
To działa dla polskich znaków. Z postu nic więcej nie wynika ale raczej Ľle zakodowałe¶ stronę.
toffiak
Wykorzystaj drugi parametr funkcji, tam podajesz kodowanie

1. print \mb_strtolower('ĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ','UTF-8'); // zwraca ęó±¶łżĽćń
Go¶ć
kodowanie mam UTF-8

drugi parametr dostepny od wersji bpdajże PHP 5.5 a ja mam 5.2 pozatym:

encoding

Parametr encoding okre¶la kodowanie znaków. Je¶li nie jest podany, to zostanie użyta wewnętrzna warto¶ć kodowania zanków.

wiec kodowanie nie powinno miec znaczenia!, pododawalem opcje regionalne ale to chyba nie ma wplywu na dzialanie, gdzie jest problem hm..
pocieszyli¶cie mnie i tak że powinno działać tylko teraz trzeba rozkimic co jest nie halo
toffiak
PHP 5.5 jeszcze nie ma.
W twoim przypadku dla PHP 5.2 należy użyć samego mb_strtolower() bez "\" na pocz±tku.
W przypadku problemów należy także sprawdzić kodowanie twojego stringa.

1. print mb_detect_encoding('ĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ'); // zazwyczaj UTF-8
  2. print mb_strtolower('ĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ', 'UTF-8') // gdy korzystamy z UTF-8
Go¶ć
http://www.php.net/manual/pt_BR/migration55.changes.php

Witam, działa to, rzeczywi¶cie 2 parametr był potrzebny nie wiem czemu..
Problem jednak w tym że nie samo replacowanie do stringa mi potrzebne tylko do patternu w funkcji preg_replace_callback od wersji php 5.4 mozna stosowac funkcje
  1. mb_ereg_replace_callback
ktora by mi tu idealnie pasowala ale narazie pozostaje na darmowym serwerze wiec odpada zmiana wersji (zreszta z webserv na localu tez mi sie nie chce kombinowac).
Niby działa mi to to ale czasem pojawiaj± mi się znaczki zapytania w kwardratach w zależno¶ci od wyrazenia do testowania jak mieszam zwykle znaki z polskimi jak same polskie to nie. W każdym razie jak ktos jest agresywnym uzytkownikiem to niech se widzi te znaki zapytania, aczkolwiek szkoda ze nie dziala perfecto jak lubie.
dZIEKI, pozdrawiam baaasmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.