Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Podzielenie strony na kilka plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koxu1996
Witam. Posiadam stronę na której wszystkie podstrony mają taką samą górę i dół; zmienia się tylko środek z treścią. Chciałbym jakoś oddzielić to, bym nie musiał zmiany robić w każdym pliku lecz tylko w jednym. Nie chcę używać ramek, lecz zrobić to na "inlude_once". Problemem jaki mam jest to że po zainkludowaniu pliku automatycznie w body robią się 2 puste linie i strona jest niżej. Sprawdziłem i nie ma takiego tekstu w plikach a jednak to się pojawia. Dodatkowo cała zawartość head ładuje mi się do body (style, skrypty itd. w obszarze body). Tu mam pytanie: jak rozdzielić stronę żeby były pliki inkludowane i żeby dobrze mi wstawiało cały head i zawartość? Czy można w jednym pliku nie zamknąć jakiegoś diva i później w innym dołączanym pliku go zamknąć ?
Pawel_W
można, includowanie polega na "wklejeniu" kodu z danego pliku w miejsce include
Kshyhoo
Sam sobie odpowiedziałeś na pytania - można zamykać DIVy w inkludowanych plikach. Po za tym, pokaż kod, wróżki są zajęte.
koxu1996
Dzięki pomogliście mi smile.gif Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kodowania. Na stronie mam ustawione UTF-8 i w skrypcie jquery też. Jednak zamiast pytajników wyskakują takie pytajniki w kwadratach. Jakiś pomysł?
Kshyhoo
Pokaż kod?
koxu1996
Poradziłem już sobie. Mam teraz inny problem. Inkluduje góre z menu i chciałbym żeby podświetlone było menu które zostało wciśnięte. Próbowałem inkludować z parametrem ale wywala błąd. Jest jakiś sposób czy muszę napisać skrypt który sprawdza aktualną stronę i zmienia klasę przycisku?
Kshyhoo
Po raz trzeci Ci piszę: pokaż kod. Nikt Ci go nie ukradnie i nie będzie się śmiał...
koxu1996
Jak tak bardzo chesz:
  1. include("header.php?id=1");

A w header.php jest pobierana zawartość get i wyświetla menu z podświetloną kategorią. Coś w stylu menu takiego jak tu jest (wortal, forum podswietlone ,phppedia.pl ...). Jak zrobić coś takiego jak inkluduje pliki?
Kshyhoo
Ja mówię o kodzie menu... chyba nie chcesz gotowego rozwiązania? Takich pełno w Google.
koxu1996
No to masz:

header.php
  1. <ul id="nav">
  2. <li><a href="index.php" title="Strona główna" class="strona-glowna current">Strona główna</a></li>
  3. <li><a href="register.php" title="Rejestracja" class="rejestracja">Rejestracja</a></li>
  4. <li><a href="kontakt.php" title="Kontakt" class="kontakt">Kontakt</a></li>
  5. </ul>

Jeżeli w klasie w zakładce jest "current" to element jest podświetlony.

kontakt.php
  1. <?php
  2. include("header.php");
  3. ?>
  4. ///tresc strony

No i jak to rozwiązać żeby np. po wejściu w kontakt była podświetlona zakładka kontakt?

P.s @Kshyhoo O jakim gotowym rozwiązaniu mówisz? Chyba wgl. nie masz pojęcia o czym mowa w tym temacie...
Kshyhoo
Jesteś 1,5 roku na forum, więc powinieneś znać zasady. Może nie wiesz, więc Ci przypomnę:
1. Masz jakiś problem, więc wchodzisz na Google i szukasz informacji.
2. W wynikach szukasz odpowiedzi, jeżeli nie znajdziesz i nie możesz rozwiązać problemu, pomocy szukasz na forum.
Ty zacząłeś od końca, czyli od forum. Trochę własnej inwencji.
koxu1996
To znajdź mi to w google kozaku skoro twierdzisz ze jest closedeyes.gif
Pawel_W
Cytat(koxu1996 @ 2.12.2012, 15:58:02 ) *
To znajdź mi to w google kozaku skoro twierdzisz ze jest closedeyes.gif

google -> php adding class to menu

drugi wynik: http://stackoverflow.com/questions/2913415...l-menu-with-php

magia? brzydal.gif

wg mnie umiejętności szukania w google powinni uczyć już w podstawówce...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.