Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zdjęcie w profilu użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
babcia_smierc
W tabeli profile posiadam nast. kolumny : id, user_id, o_sobie i zdjecie
Mam problem ze zdjęciem tzn nie mam pojecia jaki typ danych ma posiadac kolumna zdjecie, gdzie je umieścić i w jaki sposób wyświetlić.
Prosze o pomoc.
nospor
zdjecie powinno leżeć na dysku. W bazie powinieneś trzymać tylko np. nazwę tego pliku lub ścieżkę do niego
piotrex41
Musisz zrobić upload zdjęcia na serwer. Najlepiej, żeby w PHP nazwa była zmieniana - dodawany jakiś ciąg znaków (losowych), bo jak dwie lub więcej osób wrzucą sobie zdjęcie o nazwie avek.png to wszyscy będą mieli to samo zdjęcie. Następnie w bazie musisz zapisać pełną nazwę tego pliku (bez ścieżki), np. avek_KjuAH.png i przy wyświetlaniu podajesz ścieżkę do pliku (tam gdzie został on zuploadowany) + nazwę pliku z bazy, aby wyświetlić prawidłowy. Ot cała filozofia smile.gif
babcia_smierc
  1. $user = "SELECT * FROM uzytkownicy, profile WHERE uzytkownicy.id = " . $id . " AND profile.user_id = uzytkownicy.id";
  2. $user_sel = mysql_query($user);
  3. $user_row = mysql_fetch_array($user_sel);
  4. echo '<div id=art>';
  5. if($_SESSION['USERID'] == $id) {
  6. echo '<div class=art_top><p class=tytul_newsa>Twój panel użytkownika</p></div>';
  7. }
  8. else {
  9. echo '<div class=art_top><p class=tytul_newsa>Panel użytkownika ' . $user_row['imie'] .' ' . $user_row['nazwisko'] .'</p></div>';
  10. }
  11. echo '<div class=art_cont>' . $user_row['zdjecie'] . '<p class=tresc_newsa>' . $user_row['imie'] . ' ' . $user_row['nazwisko'] . '<hr width=600 color=orange></p><p class=tresc_newsa> Informacje o Tobie:<br /> ' . $user_row['o_sobie'] . '</p></div>';
  12. echo '<div class=art_bottom></div>';
  13.  
  14. echo '</div>';

Wyświetla mi samą nazwe pliku, nie pokazuje zdjęcia.

Edit juz wiem nie dodałem img src
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.