Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fiszol
Witam,

Konkretniej chodzi mi o "przetrzepanie" pola w taki sposób aby nie przepuścic go jeśli będzie zawierać znaki specjalne, prówałem w poniższy sposób ale w tedy wyłapuje te znaczki jeśli ktoś je wpisze poprostu pojedyńczo, np: samo # , bo jeśli wpisze np " aa#a " to formularz ruszy dalej ;]

1. <?
  2. if( eregi(&#092;"[a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,r,s,t,u,w,x,y,z,1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,_]\",$_POST['login']) ) {
  3. $login = TRUE;
  4. } else {
  5. $login = FALSE;
  6. $message .= '<br>login nie może zawierać znaków specjalnych'; }
  7. ?>

Czego mam użyć zamiast eregi ?

pozdrawiam,
fiszol
MoD
zamiast
  1. <?php
  2. eregi(&#092;"& #91;a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,r,s,t,u,w,x,y,z,1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,_]\",$_POST['login'])
  3. ?>

1. <?php
  2. eregi( '^[a-z1-9_]*$', $_POST['login'] )
  3. ?>

Prosty kurs regexp
mls
Może lepiej
  1. <?php
  2. eregi( '^[a-z1-9_]+$', $_POST['login'] )
  3. ?>

...co nie dopuści pustego ciągu znaków...
fiszol
Dzięki wam, zastosowałem sopsób pierwszy, do pustego ciągu znaków nie dopuszcze tak czy inaczej bo są one zliczane przed wysłaniem formularza.

pozdrawiam,
fiszol
rogrog
Cytat(fiszol @ 2004-09-16 06:41:16)
są one zliczane przed wysłaniem formularza.

to znaczy w JavaScripcie?

takie rozwiązanie nie jest do końca bezpieczne - ktoś może ominąć JS, np. tworząc odpowiedni formularz na własnym dysku - a zawsze lepiej sobie pozostawiać dobre nawyki. Lepiej zastosuj kod który podał mls
fiszol
nie, w php, za pomocą strlen()

pozdrawiam,
fiszol

ps, rogrog, spójrz jak dobrestrony wygląda w operze i porównaj z ie smile.gif
SET
nie ma to jak opera i ie ("jak dwie krople wody"), ja pisze pod firefoksa smile.gif
fiszol
Cytat(SET @ 2004-09-17 21:41:03)
nie ma to jak opera i ie ("jak dwie krople wody"), ja pisze pod firefoksa smile.gif

To nie jest zbyt mądre rozwiązanie, najlepiej jest pisać pod wszystkie 3 wymienoine przeglądarki, porównojąc wszystkie zmiany na bieżąco, to jeszcze jako tako daje pewność że strona będzie wyglądała dobrze we wszysrkich przeglądarkach, no może za wyjątkiem linksa ;d

pozdrawiam,
fiszol
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.