Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]if
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ruch Radzionków
witam mam pewien problem otóż mam taki kod java script:

1. $('#login').change(function(){
  2. var login = document.getElementById("login").value;
  3. if(login == '')
  4. {
  5. login
  6. }
  7. else
  8. {
  9. var login = $("#login").val();
  10. $.ajax({
  11. type: "POST",
  12. url: "register.php",
  13. data: "login="+login,
  14. success: function(msg){
  15. var textesta = msg;
  16. if(textesta=="ok")
  17. {
  18. login
  19. }
  20. else
  21. {
  22. $('#errorlogin').hide();
  23. }
  24. }
  25. });
  26. }
  27. });

i chodzi o to że pobieram text z register.php ktury ma sprawdzac login i nie działa mi
Kod
if(textesta=="ok")

nie wiem dlaczego jak np. zrobie przed
Kod
if(textesta=="ok")

to:
Kod
window.alert('text'+textesta);

to pokaże mi "textok" ale nie chce działac te if nie wiem dlaczego
mortus
Skąd wiesz, że nie chce działać? Przecież login nie jest żadnym poleceniem JavaScript, ani też Twoją funkcją, a Ty ot tak sobie wpisujesz "login" w dwóch miejscach. Zainstaluj sobie Firebuga pod Firefox-a, włącz obsługę skryptów i obserwuj konsolę.

PS: Dlaczego mieszasz czysty JavaScript z jQuery? Może lepiej będzie używać tylko jQuery. To tak gwoli tego, że linie 2 i 9 działają identycznie.
Ruch Radzionków
jak jestes taki mądry to bys wiedzial ze wystarczy miec opere lub google chrom i wcisnąc klawisz f12 i to samo ci wyskoczy. nie ma żadnych bugów
zegarek84
Cytat(Ruch Radzionków @ 30.12.2012, 17:46:27 ) *
...
i chodzi o to że pobieram text z register.php ktury ma sprawdzac login i nie działa mi
Kod
if(textesta=="ok")

nie wiem dlaczego jak np. zrobie przed
Kod
if(textesta=="ok")

to:
Kod
window.alert('text'+textesta);

to pokaże mi "textok" ale nie chce działac te if nie wiem dlaczego

być może tylko wizualnie?? tzn. sprawdź czy nie masz np. jakichś białych znaków np. za tym "ok" lub BOM przed (chyba w tekście go nie widać), a jak sprawdzićquestionmark.gif może sprawdź liczbę znaków w tekście?? po prostu jeśli alert w tamtym miejscu działa Ci poprawnie to zdebuguj pod różnym kontem dokładnie tą zmienną... niestety wiele więcej Ci nie doradzę i nikt inny gdyż musiałbyś dać linka do przykładu live...
Ruch Radzionków
jednak bom dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.