Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail() bez serwerera mailowego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phoenix84
Panowie... jak zrobic wysylanie maili bez postawionego serwera mailowego... bo wiem, ze jest to mozliwe, bo np. allegro tak robi... ze jak wysylam maila z ich strony do kogos, to gosc dostaje maila z mojej skrzynki, a nie z allegro...

jak to zrobic...

bo jak korzystam z mail(); to mi bledy wywala...

pozdro

Phoenix
FiDO
Wystarczy, ze dodasz naglowek Reply-To: z odpowiednim adresem, allegro robi tak samo, we From jest ich adres a w Reply-To jest adres kupujacego/sprzedawcy.
phoenix84
mam prosbe, jak mozesz to napisz mi cala przykladowa linijke... bo nie wiem w ktorym to dokladnie miejscu ma byc tongue.gif i czy dziala to bez serwera pocztowego...? bo to glownie chcialbym obejsc... (ktos mi mowil, ze sie da, ale nie wiedzial jak)

z gory dzieki

Phoenix
Parti
Cytat(phoenix84 @ 2004-09-16 23:39:35)
Panowie... jak zrobic wysylanie maili bez postawionego serwera mailowego...

Krótko mówiąc musisz napisać swój własny (mocno uproszczony) serwer pocztowy, co jest możliwe do zrobienia w php. Schemat działania serwera SMTP (w uproszczeniu) wygląda tak:

po otrzymaniu listu od nadawcy, serwer łączy się z serwerem pocztowym odbiorcy i przekazuje list.

W Twoim przypadku należy połączyć się z serwerem pocztowym odbiorcy i przekazać list. Napisanie tego nie będzie nawet strasznie trudne. Wystarczy poszukać odpowiedniego dokumentu RFC, a potem to już z górki. A może już ktoś coś takiego napisał? :roll2:
phoenix84
a nie wiesz, gdzie to znalezc? bo ja stosunkowo szybko sie ucze... tylko potrzebuje odpowiedniego nauczyciela na zasadzie pytanie odpowiedz... po kilku pytaniach juz sam wszystko kumam i odpowiadam sobie na nastepne... ale na samym poczatku, zanim wykumam strukture (czyli po prostu o co w tym wszystkim chodzi) to ktos mi jest potrzebny... Takze bylbym wdzieczny za napisanie czegos w tym stylu (zeby tylko chodzilo), a ja juz pozniej sprobuje to dostosowac do wlasnych potrzeb.

Z gory dzieki...

Phoenix
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.