Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moja lista zakupów
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
batman
Dawno temu wpadłem na pomysł napisania aplikacji, która pozwoli zautomatyzować proces tworzenia listy zakupów, dzięki czemu uniknie się biegania po całym mieszkaniu, w celu sprawdzenia czego brakuje. Pomysł w końcu zrealizowałem pod postacią mojalistazakupow.pl. W chwili obecnej strona nie powala wyglądem (zastosowałem Bootstrap from Twitter) oraz brakuje kilku rzeczy, które pojawią się w kolejnych odsłonach. Od razu zaznaczę, że nie jest to "genialny startup", który ma zarobić ciężkie miliony, tylko strona mająca pomóc mi w tworzeniu listy zakupów, a wystawiam to na świat, ponieważ może komuś się przydać.
A co jest do oceny? Przede wszystkim sam pomysł oraz jego wykonanie od strony funkcjonalnej.
W kolejnych wersjach pojawi się faq, aplikacja mobilna i aplikacja Windows 8, webservice oraz nowa szata graficzna. Do tego dojdzie kilka mniejszych poprawek (porządny mail z linkiem aktywującym konto oraz stosowne komunikaty błędów).

Dane do konta testowego: demo/demo. Jeśli macie ochotę, to możecie się zarejestrować. Nie musicie podawać własnego maila, możecie skorzystać z serwisów typu yopmail.com. Ponadto baza danych będzie wyczyszczona za jakiś czas.
aras785
Przed usunięcem produktu/sklepu/kategori pytaj czy na pewno ktos chce usunac. Nie da się usunąć produktów smile.gif Tak to fajny pomysl
marcio
Fajny minimalistyczny wyglad i pomysl tez w sumie moglby mi zastapic color notes z android-a wink.gif
Fajnie by bylo gdyby lista byla podzielona na podstawie kalendarza wtedy nie trzeba usuwac wszystkiego zeby zrobic nowa liste tylko zmienia sie dzien i mamy mozliwosci miec wiecej niz 1 listy...
fizzlebubble
Tutaj z bootstrapa są chyba tylko buttony i inputy tongue.gif. Dlaczego nie tworzysz używając wszystkich jego dobrodziejstw jak np RWD?
batman
@aras785
Zupełnie zapomniałem o dodaniu potwierdzenia podczas usuwania - poprawione. Poprawiłem też bug z usuwaniem produktów.

@marcio
Zastanawiałem się nad możliwością tworzenia kilku list produktów, ale ostatecznie zdecydowałem się na jedną listę, którą można filtrować w zależności od potrzeb (kategoria i sklep). Kilka różnych list wprowadzi niepotrzebny bałagan.

@fizzlebubble
RWD pojawi się w jednej z kolejnych wersji. Docelowo i tak powstaną dedykowane aplikacje mobilne, więc RWD nie jet tutaj priorytetem.
fizzlebubble
Kumam. Sam pomysł świetny, keep the good work!
Evinek
Fajny pomysł. Czekam na aplikacje na Androidzie do przetestowania.
Błędy:
- przy dodawaniu produktu, gdy nie wybierzesz sklepu wyskakuje error aplikacji.
- błędy przy dodawaniu produktów, gdy zostawisz pole puste itp., są po angielsku.

I pytanie takie: Po co strona z tym? Nikt chyba nie będzie wchodził w sklepie na taką stronę.
skowron-line
Fajny pomysł nie ma co. Osobiście będe korzystał.
Zawsze mnie denerwuje to jeźdzące menu, w swoich aplikacjach dodaje
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function() {
  2. $('.navbar').mouseover(function(){
  3. $(this).css('opacity', 1);
  4. }).mouseout(function(){
  5. $(this).css('opacity', $(window).scrollTop() > 0 ? 0.6 : 1);
  6. });
  7. }).scroll(function(){
  8. $('.navbar').css('opacity', $(window).scrollTop() > 0 ? 0.6 : 1);
  9. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

pomyśl żeby może wrzucić sobie taki mały skrypcik. No i też czekam na wersję na androida.
sabat24
Wygląd mnie nie interesuje, ważniejsza funkcjonalność, wobec czego wypowiem się tylko w tej kwestii, którą sam dodałbym sobie, gdybym tego używał.
1. Skoro już sobie zrobiłem listę zakupów, to fajnie byłoby, jakby mi to później zrobiło zestawienie produktów pogrupowane ze względu na sklepy (gdyż sobie to wydrukuję i w sklepie mam wszystko pod ręką) oraz wypisało ceny (oraz sumę dla sklepów) o ile sam sobie wprowadziłem te dane. Dzięki temu wiem, że w Biedronce wydam mniej więcej 90zł, gdzie nie zapłace kartą.

2. Przydatne tylko przy dużych miastach i większych zakupach, ale jakby mi to rozwiązywało problem komiwojażera albo przerzucało sklepy (które sobie zdefiniowałem) na google maps z wyznaczeniem trasy, który wybrać najpierw i w jakiej kolejności dalej jechać, to ułatwiłoby mi to znacznie życie.
batman
@Evinek
Błąd podczas edycji produktu poprawiony. Komunikaty błędów zostaną przetłumaczone wkrótce.
Po co taka strona? Strona powstała, by w domu na bieżąco uzupełniać stan produktów. Potem wystarczy zrobić synchronizację na urządzeniu mobilnym i można iść do sklepu.

@skowron-line
O jakim menu mówisz? Nie zauważyłem nigdzie "efektu jeżdżenia".

@sabat24
Grupowanie produktów dodam w jednej z kolejnych wersji. Jest wysoko na liście todo, więc pewnie w tym tygodniu się pojawi taka możliwość. Z cenami jest ten problem, że dosyć często się one zmieniają i aplikacja mogłaby wprowadzić klienta w błąd. Dlatego na chwilę obecną nie planuję wprowadzania cen. Z kolei pomysł z mapką bardzo fajny. Dodam to w jednej z kolejnych wersji.
Despero
Bardzo fajnie to wygląda, a że sam jestem maniakiem Bootstrap Twitter i wykorzystuje gdzie tylko mogę to masz wielki plus! smile.gif Czekam na dalszy rozwój projektu. Pisanie w jakimś frameworku?
memory
- zdefiniowane kategorie, produkty, jednostki
- pokusiłbym się o przybliżone ceny, wiadomo było by ile mniej więcej trzeba kasy wydać.
- po wpisaniu swojego miasta np pobierał listę sklepów z google, żebym mógł wybrać.
- tak jak kolega pisał wyżej pokazany dojazd.
- statystyki (najcześciej wybierane itd)
- możliwość drukowania takiej listy
- sortowanie listy,produktów ,sklepów
- zaznaczenie kolorem czy flagą ważnych produktów bez których żona do domu nie wpuści smile.gif
- filtry bez użycia posta

Pomysł może fajny ale wykonanie bardzo słabe, pomijając grafikę.

nmts
Takie na szybko oprócz tych co już wymienione:
1. Może podpowiadać zarchiwizowane produkty - żeby nie uzupełniać za każdym razem całego formularza.
2. Zastanowiłbym się nad istnieniem bieżąca ilość i jednostka, a już na pewno nad ich wymogiem.
3. Z takiego konta mogłaby korzystać cała rodzina, tak więc usługa mogłaby obejmować wiele kont + informacje kto co dodał do listy wraz z filtrowaniem. Ale też z ukrywaniem, bo może ktoś chce zrobić komuś niespodziewajke.
sabat24
Cytat
Z cenami jest ten problem, że dosyć często się one zmieniają i aplikacja mogłaby wprowadzić klienta w błąd.

Chodziło mi raczej o coś takiego, że przy definiowaniu produktu, mogę (ale nie muszę) wpisać sobie cenę. Będzie ona dostępna tylko dla mnie i w zamyśle powinna służyć mniej więcej informowaniu mnie, ile muszę wydać w sklepie A, B, C. Chodzi raczej o informacje o rzędzie wielkości wydatków, a nie dokładnym rachunku.
aras785
I na koniec wysyłanie sms/email smile.gif
Sephirus
Pomysł ciekawy, najbardziej praktyczny będzie w zasadzie w wersji mobilnej, choć sama strona do planowania jest ok. Bardzo dużo i zostało powiedziane - ciężko coś dodać od siebie.

Co sam dla siebie bym widział UX... UX... UX...

Okrój do minimum wymagane pola, uzupełniaj te które już są automatycznie (wstawiaj "1" itp), dodaj możliwość "klikania zamiast pisania" - czyli coś w rodzaju guzików +/-.

Wpadłem jeszcze na taki pomysł, by podpowiadać nazwy przedmiotów i nie tylko. Podczas używania twoja baza będzie rosła, możesz podpowiadać nazwy sklepów, produktów itd itp - w jakiś sposób - samo wykonanie pozostawiam, mogłoby to jednak dużo uprościć.

Główne cele takiej apki są dwa:

1. Najszybsze i najwygodniejsze możliwe wrzucanie produktów do listy,
2. Wygodne i przejrzyste czytanie list zakupów i skreślanie tego co już w "koszyku".

Uzyskaj to a reszta przyjdzie sama wink.gif

nmts
Jakby nie było Ci jeszcze mało to możesz zintegrować całość z Nokaut.pl (API) i masz całą bazę produktów wraz z chociażby zdjęciami.
Cholera, po co ja Ci to mówie... wink.gif
batman
@nmts
Czegoś takiego jak zarchiwizowane produkty nie będzie, ponieważ celem listy jest pokazywanie produktów, które się kończą (po to pole bieżąca ilość) i trzeba je kupić. Pole "jednostka" jest tylko polem informacyjnym, dzięki któremu roztargniony mąż nie kupi 2 litrów chleba wink.gif
Fajny pomysł ze współdzieleniem listy. Trafiło do todo.
Odnośnie Nokaut API, to w odległej przyszłości planuję integrację listy ze sklepami online, by można było z jej poziomu zamawiać produkty z dostawą do domu.

@sabat24
W sumie masz rację, dodane do todo.

@Sephirus
UX - nad tym popracuję przy zmianie layoutu. Na chwilę obecną jest to mały projekcik napisany na własne potrzeby i dlatego nie skupiałem się zbyt mocno nad wyglądem i wygodą korzystania.
Z tym podpowiadaniem produktów, kategorii i sklepów, to nie jest takie proste. Jeśli będę tworzył listę podpowiedzi na podstawie wprowadzonych do bazy danych, wówczas może się okazać, że będą podpowiadane wulgarne lub niekonieczne pożądane nazwy.
kristaps
Fajny pomysł, ale brakuje mi paru funkcjonalności. Przede wszystkim chciałbym mieć możliwość podziału na listy. Mógłbym wtedy stworzyć osobny spis na spożywkę, inny na np. lekarstwa czy ciuchy. Poza tym fajnie by było, by niektóre pozycje wskakiwały na nową, sugerowaną listę. Można do towaru opcjonalnie dodać pole z czasem zużycia. Wtedy wiedziałbym, że zbliża się czas zakupu maggi czy płynu do płukania. wink.gif
Puszy
Bardzo podoba mi się strona wizualna projektu, minimalistyczne ale nie puste wykończenie. Jestem pod wrażeniem. Mam jedyne ale, na Twoim miejscu zmieniłbym selecta, standardowa strzałka trochę nie wtapia się w to wszystko.

Proponuję rozwiązanie takie jak na Amazonie: http://www.amazon.com/.

Ustawili opacity na 0, podłożyli pod to tło, jest 100% "naturalny" select, jedynie przezroczysty. Sprawdź w kodzie jak to działa, gdybyś był chętny na takie rozwiązanie i miał problemy pisz PM.
batman
Aktualnie wdrażam nowy layout i nanoszę poprawki zgłoszone we wcześniejszych, więc niedługo podrzucę kolejną wersję do oceny. Elementy formularza nie powinny już straszyć domyślnym wyglądem.
lukaskolista
Fajnie, jakby nie trzeba bylo sie rejestrowac na poczatku, tylko w dowolnym momencie. W przypadku niezalogowanego uzytkownika calosc pracowala by na sesji, oczywiscie w kazdej chwili bylaby mozliwosc zalozenia konta i "zgrania" na nie aktualnej listy
dysgraphic
Myślę, że powinieneś zainteresować się aplikacją Listonic www.listonic.com/pl/home Aplikacja bazuje na tym samym pomyśle, czyli liście zakupów. Jeżeli chcesz stworzyć użyteczną listę zakupów, wart wiedzieć jak ten problem rozwiązali inni.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.