Problem: upload hurtowy zdjec do galerii
Pomysl: [php+Java(Jupload)] Uzytkownik za pomoca formulaza wybiera z listy kategorie do ktorej chce dodac zdjecia, oraz wpisuje nazwe nowej galerii (np. sobotnia_imprezka), po zatwierdzeniu powstale zmienne ($kategoria oraz $galeria) są wykorzystywane do tworzenia odpowienich katalogow na serwerze.
Zmienne te sluza takze do okreslenia katalogu docelowego gdzie maja byc wgrane zdjecia za pomoca Jupload. No i tu powstaje problem bo nie wiem jak zrobic, aby zmienne (lub zmienna $dir), byla widziana w ciele funkcji foreach()

<?php /* * JUpload php example * saves all uploaded files to the temp/ directory * see http://jupload.biz/ * info@jupload.biz * * Author: $Author: mhaller $ * Date: $Date: 2003/10/04 15:39:48 $ * Version: $Revision: 1.6 $ * Id: $Id: JUpload.php,v 1.6 2003/10/04 15:39:48 mhaller Exp $ */ /* * Iterate over all received files. * php > 4.2 / 4.3 ? will save the file information into the * array $_FILES[]. Before these versions, the data was saved into * $HTTP_POST_FILES[] */ if ($kategoria&&$galeria) //pepitos: zmienne przekazane przez formularz { $dir=(\".galleries$kategoria$galeria\"); } include(\"java.inc\"); foreach($_FILES as $tagname=>$objekt) { // get the temporary name (e.g. /tmp/php34634.tmp) $tempName = $objekt['tmp_name']; // get the real filename $realName = $objekt['name']; // where to save the file? $target =$dir.$realName; //pepitos: no i w tym miejscu chcialbym //wykorzystac zmienna $dir // print something to the user // move the file to the target directory // end of iteration } ?>
Wydaje mi sie, ze rozwiazanie musi byc proste, lecz niestety wiedzy mi brak....
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrowienia
piotrek