Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: klasa do sprawdzanie poprawności emaili
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
a79rtur
czesc
czy istnieje jakas klasa do sprawdzania poprawnosci adresów email , cos jak klasa Validator, tyle ze w niej akurat sprawdzanie emaili nie dziala pod windowsem ,bo klasa korzysta z funkcji która na windzie nie działa.

jeszcze jedno pytanie: czemu w niektorych skryptach autorzy do danych przesłanych z formularza odwołują sie np. $Submit a nie tak jak trza czyli $_POST['Submit'] ?
u mnie ta pierwsza wersja nie działa. czy na starszych wersjach php to działało ?
revyag
Witam.
Myśle że to powinno cie zainteresować: http://php.kedziora.info/?id=4.
Co prawda nie klasa tylko funkcja, ale robi to samo smile.gif .
Co do drugiej części posta, to szczerze mowiąc pierwsze słyszę o czymś takim. Może coś ci się pomyliło ?
Kuziu
no przecież zmienna $post domyslnie przyjmuje wartość z $_POST ... jeśli są włączone zmienne globalne ....
revyag
No cóż, nie wiedziałem o tym. Więc $submit domyślnie będzie miało wartość z $_POST["submit"] , tak ?
Kuziu
tak ale zalecane jest używanie $submit=$_POST['submit'];

wtedy jesteś pewien że zmienna pochodzi z formularza a nie np. z paska adresu.
SET
funkcja MailVal() -> http://www.zend.com/codex.php?id=88&single=1
a79rtur
ravyag: niestety podana przez Ciebie funkcja sprawdza tylko poprawność składniową a nie sprawdza czy domena albo server istnieje itp.

SET: Niestety mailVal takze uzywa funkcji nie implementowanej na windzie -> getmxrr
w manualu pisze zeby sprobowac klasy PEAR - Net_DNS ,sciagnalem tą klase itd. ale za nic nie moge tam znaleźć takiej funkcji . moze ktos mi pomóc ? czy musze jakos do tego zainstalować PEAR ?
SET
ja wykorzystuje taką funkcję:
  1. <?php
  2.  
  3. function prawidlowy_email($adres)
  4. {
  5. // sprawdzenie prawidłowosci adresu pocztowego
  6. if (ereg(&#092;"^[a-zA-Z0-9_.-]+@[a-zA-Z0-9-]+.[a-zA-Z0-9-.]+$\", $adres))
  7. return true;
  8. else 
  9. return false;
  10. }
  11. ?>
a79rtur
no tak, ale ona sprawdza tylko poprawność skladniową a nie ma takich bajerków smile.gif jak sprawdzanie czy host lub domena istnieje
SET
kieruj się zasadą że lepiej jest przyjąć 10% niepoprawnych aniżeli odrzucić 1% poprawnych adresów smile.gif
rogrog
jeżeli chcesz na 100% sprawdzić czy e-mail istnieje to wysyłaj prośbę o potwierdzenie - zabezpieczy to też przed podaniem cudzego adresu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.