a79rtur
27.09.2004, 11:19:53
czesc
czy istnieje jakas klasa do sprawdzania poprawnosci adresów email , cos jak klasa Validator, tyle ze w niej akurat sprawdzanie emaili nie dziala pod windowsem ,bo klasa korzysta z funkcji która na windzie nie działa.
jeszcze jedno pytanie: czemu w niektorych skryptach autorzy do danych przesłanych z formularza odwołują sie np. $Submit a nie tak jak trza czyli $_POST['Submit'] ?
u mnie ta pierwsza wersja nie działa. czy na starszych wersjach php to działało ?
revyag
27.09.2004, 12:05:22
Witam.
Myśle że to powinno cie zainteresować:
http://php.kedziora.info/?id=4.
Co prawda nie klasa tylko funkcja, ale robi to samo

.
Co do drugiej części posta, to szczerze mowiąc pierwsze słyszę o czymś takim. Może coś ci się pomyliło ?
Kuziu
27.09.2004, 12:09:01
no przecież zmienna $post domyslnie przyjmuje wartość z $_POST ... jeśli są włączone zmienne globalne ....
revyag
27.09.2004, 12:32:51
No cóż, nie wiedziałem o tym. Więc $submit domyślnie będzie miało wartość z $_POST["submit"] , tak ?
Kuziu
27.09.2004, 12:56:06
tak ale zalecane jest używanie $submit=$_POST['submit'];
wtedy jesteś pewien że zmienna pochodzi z formularza a nie np. z paska adresu.
a79rtur
27.09.2004, 14:47:09
ravyag: niestety podana przez Ciebie funkcja sprawdza tylko poprawność składniową a nie sprawdza czy domena albo server istnieje itp.
SET: Niestety mailVal takze uzywa funkcji nie implementowanej na windzie -> getmxrr
w manualu pisze zeby sprobowac klasy PEAR - Net_DNS ,sciagnalem tą klase itd. ale za nic nie moge tam znaleźć takiej funkcji . moze ktos mi pomóc ? czy musze jakos do tego zainstalować PEAR ?
ja wykorzystuje taką funkcję:
<?php
function prawidlowy_email($adres)
{
// sprawdzenie prawidłowosci adresu pocztowego
if (ereg(\"^[a-zA-Z0-9_.-]+@[a-zA-Z0-9-]+.[a-zA-Z0-9-.]+$\", $adres)) return true;
else
return false;
}
?>
a79rtur
27.09.2004, 15:33:33
no tak, ale ona sprawdza tylko poprawność skladniową a nie ma takich bajerków

jak sprawdzanie czy host lub domena istnieje
kieruj się zasadą że lepiej jest przyjąć 10% niepoprawnych aniżeli odrzucić 1% poprawnych adresów
rogrog
27.09.2004, 15:58:24
jeżeli chcesz na 100% sprawdzić czy e-mail istnieje to wysyłaj prośbę o potwierdzenie - zabezpieczy to też przed podaniem cudzego adresu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.