właśnie pracuje nad swoją stacją meteorologiczną, którą chcę wyświetlać na stronie. Mam wygenerowany gotowy plik DANE.TXT zawierający dane odnośnie temperatury oraz ciśnienia w formacie:
18:00,25,1080
18:05,26,1080
18:10,25,1080
itp.itd.
o PHP pojęcie mam niewielkie, znalazłem bilbioteke Highcharts, a w niej obsługę pliku CSV (txt). Jednak jest tam kod który:
1. Pierwszą linię odczytuje tworząc z niej kategorie
2. Od drugiej linii odczytuje jako wartości oraz daną osobę. Wygląda to tak:
http://www.highcharts.com/studies/data-from-csv.htm
3. Plik z ktorego ukazany wykres odczytuje dane wygląda następująco:
Apples,Pears,Oranges,Bananas,Plums John,8,4,6,5 Jane,3,4,2,3 Joe,86,76,79,77 Janet,3,16,13,15
Chciałbym aby ktoś pomógł mi przerobić poniższy kod tak, aby zamiast tworzyć kategorie z pierwszej linii, tworzył je z pierwszego wyrazu danej linii. Natomiast drugi wyraz odpowiadałby za temperaturę (jeden kolor) a trzeci za ciśnienie (inny kolor).
Oraz chciałbym zapytać czy ktoś umie przerobić powyższy skrypt z wykresem na typowy wykres liniowy?
Kod:
$.get('dane.txt', function(data) { // Split the lines // header line containes categories if (lineNo == 0) { if (itemNo > 0) options.xAxis.categories.push(item); }); } // the rest of the lines contain data with their name in the first position else { var series = { data: [] }; if (itemNo == 0) { series.name = item; } else { series.data.push(parseFloat(item)); } }); options.series.push(series); } });
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!