Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]mysqli nie dziala
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stonoga
php_mysqli.dll jest, ale chyba źle skonfigurowany serwer, bo wyrzuca bład: Class 'mysqli' not found. W php.ini wpis extension=php_pdo_mysql.dll OK. W jaki sposób mam jeszcze skonfigurować php, żeby mi to działało?
Chodziło mi o to, że chcę się połaczyć z bazą danych standardowym skryptem:
  1. $db = new mysqli('localhost', itd)

(to samo dla mysqli_connect) i dostaje ten błąd Class not found (function undefined dla mysqli_connect).
Serwer localhost, moge go nawet od nowa zainstalowac, jak trzeba.
pomóżcie prosze
Spawnm
Zobacz
[PHP_MYSQLI]
extension=php_mysqli.dll
stonoga
to jest OK, źle mi sie wkleiło powyżej z tym pdo, a miało byc własnie to, co piszesz... Moze inne jakies pomysly?
Na manualu php.net znalazlam coś takiego:
"By zainstalować rozszerzenie mysqli dla PHP należy użyć opcji konfiguracyjnej --with-mysqli=mysql_config_path/mysql_config , gdzie mysql_config_path wskazuje na ścieżkę dostępu do programu mysql_config, który występuje w wersjach MySQL powyżej 4.1.
Jeśli chcesz zainstalować rozszerzenie mysql razem z rozszerzeniem mysqli musisz użyć tej samej biblioteki klienckiej w celu uniknięcia konfliktów."
Ja najwyraźniej nie mam zainstalowanego z tą opcją, tylko, że na innej stronie zaś pisało, ze dla php od 5.3 to samo sie powinno zainstalowac, a ja mam wresje 5.3.2. Może jednak trzeba. Tylko nie wiem jak - usunąć PHP i od nowa mam zainstalować? Pod Windowsem na razie tylko mam możliwość, wiec nie bardzo wiem, jak te opcje mam dodac przy instalacji? Moze ktos cos podpowiedziec w tym temacie?

Chce tylko powiedzieć, że WAMP mi tylek uratował oneeyedsmiley02.png A z instalacja ze źrodel to mam doswiadczenia takie: 3 razy instalowalam trojce: apache+php+mysql i za każdym razem jakies inne bledy i inne cuda sie wywalały facepalmxd.gif Masakra, kto ma na to czas wgl... Fakt, że glównym przeznaczeniem jest Linux, ale jak juz coś robia dla Windowsa to by tez mogli oszczedzić ludziom babrania sie w tym potem godzinami. Sory, ale mnie juz te instalacje wkur oneeyedsmiley02.png
A temat do zamkniecia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.