Gdy zaczynam nowy temat, nie mogę dać samego tagu [SF2] tylko muszę dać [SF][SF2] bo wyskakuje mi jak dam samo [SF2], że tytuł powinien być opatrzony tagami. Bardzo proszę o poprawkę tego, bo [SF][SF2] bardziej mi się kojarzy z Symfony 1 i Symfony2. Będzie to wszystko ładniejsze i bardziej czytelne. Z góry ślicznie dziękuję.
Teraz seria pytań do SF2.
1. W Zendzie miałem typowe wywołanie /:Controler/:Akcja. Routowanie następowało "z buta" dla :controler/:akcja. W Symfony2 z tego co widzę, to każda akcja = nowy wpis w routingu (nowa trasa). Czy można zrobić, tak w routingu, abym podawał tylko nazwę kontrolera, a kolejny argument będzie akcją? Bo ja mam 20 akcji i nie chce mi się zaśmiecać routingu ;/
Zend:
Routing defaultowy wygląda tak => :module/:controller/:action
Cms/Blog/nowy
Cms/Blog/edytu
Cms/Blog/najnowsze
Cms/Blog/komentarz
Co bym nie robił, to każda struktura Cms/Blog/X powoduje, że mam 0 wpisów do ROUTINGU i wszystko śmiga.
W Symfony 2 ja widzę natomiast: KATASTROFĘ (aż mnie ręce bolą):
Cms/Blog/nowy => nowy wpis do routingu
Cms/Blog/edytuj=> nowy wpis do routingu
Cms/Blog/najnowsze => nowy wpis do routingu
Cms/Blog/komentarz=>nowy wpis do routingu
.... /......./.............. => N-TY wpis do routingu
Nie neguje tego, po prostu chciałbym się dowiedzieć jak to działa. Przeczytałem i książkę pana Gajdy i COOCKBOOK i polską stronę Symfonii 2 i nigdzie nie mogę znaleźć tego typu ogólnego routingu. Boje się, a chyba na to wygląda, że każda akcja to nowy wpis do routingu. Bardzo proszę o wytłumaczenie czy tak to wygląda czy nie.
2. Czy istnieje tutaj coś takiego jak dołączanie swoich klas np. pluginów, helperów bądź partiali?
Partiale rozumiem jako cząstkowe pliki .twig więc z tym nie ma problemu, chodź z podpięciem modelu nie poszlaje, po prostu jakąś powtarzająca się struktura html. Chyba, że można zwrotkę jakąś z Entity do widoku twiga zaciągnąć, którą będzie ten partial wykorzystywał ? Hmm nie wiem.
Helpery: Ja w Symfony 2 widzę helpery jedynie jako : Wywoływanie kontrolerów w widoku przez {% render 'IbmCmsBundle:Helpers:menu' %}. Renderowany jest wtedy widok danego kontrolera. Jest to fajne, ale nie do końca... każdy może wpisać przecież taki adres do przeglądarki i zobaczy jakąś część kodu, ale rozumiem, że tak to wygląda.
Pluginy.A co z pluginami? Chodzi mi o jakieś swoje klasy abym mógł dołączać z moimi ulubionymi funkcjami abym sobie je ładował do projektu (czy pakietu) i mógł z niego korzystać. Bo nie uśmiecha mi się wykorzystanie wszystkich funkcji jako wywołanie akcji danego kontrolera (kontroler/akcja) w widoku bądź gdzieś indziej ;/
3. Dołączanie zewnętrznych zasobów, ze struktury danego pakietu (Przy generowaniu bundla w momencie "Do you want to generate the whole directiory strukture[no]? dajemy YES.
Tworzy nam się wtedy w danym Bundlu (pakiecie) struktura public/css , public/image , public/js
Pytanie moje brzmi: Jeśli katalogi struktury:
[pakiet]/Resources/public/css/style.css /
[pakiet]/Resources/public/images/cos.jpg ,
[pakiet]/Resources/public/js/skrypcik.js
nie są dostępne za pomocą HTTP TO: Ja budując stronę muszę budować ją korzystając wyłącznie z plików:
[projekt]/web/bundles/[pakiet]/css/
[projekt]/web/bundles/[pakiet]/images/
[projekt]/web/bundles/[pakiet]/js/
i później sobie je przekopiować do struktury [pakiet]/Resources/public/css/style.css tylko po to , żeby ktoś mógł sobie to zainstalować?
Troszkę to moim zdaniem jest "od tyłu robione". Ale chciałem się upewnić, bo na początku wrzuciłem pliki styli do [pakiet]/Resources/public/css/style.css / patrzę => NIC SIĘ NIE ŁADUJE .
Dopiero po przekopiowaniu bądź instalacji php app/console assets:install web mogłem pracować na plikach z publicznego katalogu [projekt]/web/bundles/[pakiet]/images/.
Podsumowując: Buduje wszystko na plikach z katalogu web
[projekt]/web/bundles/[pakiet]/css/
[projekt]/web/bundles/[pakiet]/images/
[projekt]/web/bundles/[pakiet]/js/
i jak już sobie cały BUNDEL zbuduje, to wrzucam to do Resources, tylko po to, aby ktoś mógł sobie to zainstlować/przekopiować do WEB?
Fajne to jest, że jest wszystko w 1 paczce, po prostu chciałem się dopytać, czy może można jakoś podpiąć się i pracować na plikach z katalogów pakietu tj.
[pakiet]/Resources/public/css/style.css /
[pakiet]/Resources/public/images/cos.jpg ,
[pakiet]/Resources/public/js/skrypcik.js
4. Czy w akcjach kontrolerów mogę korzystać raz z annotation, a raz BEZ

5. Czy ktoś korzystał z generowania Entity na podstawie YML? Ja korzystam z Entity w php. Pytanie brzmi: czy przy korzystaniu z .yml też generują się metody w ENTITY?
Na razie tyle pytań co mam, jeśli ktoś coś wie to byłbym wdzięczny za odpowiedzi. Z góry serdecznie dziękuję.