Kończę projekt i utknąłem w punkcie, automatycznego elementów XML. Statyczne jak:
<league>
<league="NFL"/> <date>2013-06-26</date> <start>02:45</start> <team1>Philadelphia Eagles</team1> <team2>Baltimor Ravens</team2> <score>22:33</score>
ładnie się generują z danych wyciaganych z bazy (rówież dzieki Wam;)
Ale teraz dodaje do bazy relację teksową do tabeli "comments", gdzie kazdy komentarz ma swoje id.
Czy ktos wie jak zrobić, aby w xml generowały się automatycznie <comments></comments> z chwilą wstawienia do bazy nowego komentarza?
<comment id=xxxx></comment> <comment id=yyyy></comment> <comment id=zzzzz></comment>
XML generuję w DOM.
$result8 = mysql_query("SELECT DISTINCT comment, time, id FROM comments WHERE id_meczu = 583 && comment > '0' group by time ASC") or die(mysql_error()); $comment .= $rowa8[comment]; $idcomment = $rowa8[id]; } $comment = $xml->createElement("comment", "$comment"); $comment = $matches->appendChild($comment); $comment->setAttribute("id", "$idcomment");
Chodzi mi o to, żeby to tworzylo kolejne elementy drzewa <comment> z chwilą wstawienia do bazy nowego komentarza
OK. Już sobie poradziłem. Ale teraz generuje się o jeden rekord mniej niż w bazie. Zawsze o jeden mniej. Tak jakby ten nowy, spychał do XML poprzedniego. Czy ktoś wie dlaczego?
$result8 = mysql_query("SELECT DISTINCT comment, time FROM comments WHERE id_meczu = 583 && comment IS NOT NULL order by id ASC") or die(mysql_error()); $comment = $xml->createElement("comment"); $comment = $matches->appendChild($comment); $comment->setAttribute("id", "$row11[id]"); $text = $xml->createElement("text","$row11[comment]"); $text = $comment->appendChild($text); $text->setAttribute("time", "$row11[time]");