Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Wyszukiwarka - Kilka Wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dareksbs
Witam,

Kolejnym zadaniem, które sobie dałem aby polepszyć sobie znajomość php, jest wyszukiwarka z kilkoma wartościami, mógłby ktoś mi wytłumaczyć działanie takiej wyszukiwarki ?

Wartości będą statyczne, w rozsuwanym menu, i teraz pytanie jak miałoby wyglądać polecenie do bazy,

wypłodziłem to :

1. SELECT * FROM books WHERE bookauthor LIKE ".$author." OR bookyear LIKE ".$bookyear."

i teraz chciałbym jeszcze aby w tym poleceniu były dwie wartości które określałyby cenę książek, czyli minimalna cena książki i maksymalna, ale chyba nie mam pojęcia jak to zrobić.

Poza tym przykładowo jesli użytkownik wybierze tylko cenę najmniejszą i największą a autora i rok książki zostawi na "Wszystkie" to wartość all poleci też do polecenia, i teraz co z tym zrobić ? w opcji "Wszystkie" dać pustą wartość questionmark.gif

Pozdrawiam
b4rt3kk
Jeśli porównujesz przy pomocy LIKE, to za wartości wszystkie podstaw znak %, czyli np.

1. SELECT * FROM books WHERE author LIKE '%'

Tak przy okazji, skoro ktoś zaznaczył dwie opcje, to nie chce albo jednej albo drugiej, tylko dwie naraz, więc nie OR tylko AND.

Co do ceny, zwyczajnie - dodajesz kolejne warunki:

1. SELECT * FROM books WHERE bookauthor LIKE '$author' AND bookyear LIKE '$bookyear' AND price >= '$min' AND price <= '$max'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.