Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL]Dodanie do bazy rekordu o istniejącym id skutkuje przerwaniem działania skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yafu
Mój skrypt dodaje do bazy dane paczkami, po 300 wpisów. Czasem zdarza się tak, zę w kolejnej paczce znajduje się wpis, który został już wcześniej dodany (jego id (pk unique) już jest w bazie) i wtedy dostaje błąd:

Error in SQL query: ERROR: duplicate key value violates unique constraint "item"

Rozumiem, że nie dodam rekordu o id, które już istnieje w bazie, ale chciałbym po prostu, żeby system zignorował tego inserta i przeszedł do kolejnego a mi w tym momencie cały skrypt się wywala i przestaje dodawać kolejne rekordy.

Teoretycznie mogę zrobić drugie zapytanie i sprawdzać, czy dany rekord jest już w bazie, ale obciąży mi to dodatkowo bazę, która i tak jest już mocno obciążona i wolałbym to zrobić inaczej.

Czy można jakoś zmienić obsługę błędów, aby próba dodania rekordu o tym samym id, który jest już w bazie nie powodowała zatrzymania skryptu ?
mar1aczi
Proszę http://stackoverflow.com/questions/1918624...-for-sql-insert
mmmmmmm
Pokaż jak dodajesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.