Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP]przekazywanie zmiennej do formularza w js
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojtektorr
Działanie ma być następujące, klikając odpowiedni wiersz tabeli zapamiętywany jest jego id i przekazywany do nowego okna w którym dopisuje pewne wartosci i przeladowywuje to okno w celu update'u w bazie. Próbuję zmienna zawierajaca id przekazać w ten sposób:
  1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. function gestosc(sel,val_density) {
  4. var f = document.getElementById('FormSel');
  5. f.val_density.value = val_density;
  6. f.select.value = sel;
  7. window.open('main.php?m=raf-gestosc','WindowGestosc','Location=0, Status=0, Menubar=0, Scrollbar=All, width=350,height=250,FullScreen=no, top=100, left=100').focus;
  8. f.submit();
  9. }
  10.  
  11. </script>

Funkcja wywoływana jest przy kliknięciu w dany wiersz i zmienna $sel to id tego wiersza. Problem tkwi w tym że przy otwarciu tego okna z formularzem gdzie jest przekazana zmienna jest ok ale jesli chce ta zmienna wykorzystac w celu dalszych działań z nią związanych i uzyje przycisku przeładowujacego okno to zmienna wraca do pierwotnej postaci, nie jest już to zmienna która została "kliknięta". Mam nadzieję że zrozumiale opisałem sprawęsmile.gif Proszę o pomoc i w razie niejasności proszę pytać. Jakiego sposobu należy użyć aby ta zminenna przekazać aby nie tracila wartosci, zapisać ją w sesji, jak to zrobić?
b4rt3kk
Przekaż te zmienne w GET:

1. <script type="text/javascript">
  2. window.open('main.php?m=raf-gestosc&zm1='+sel+'&zm2='+val_density,'WindowGestosc','Location=0, Status=0, Menubar=0, Scrollbar=All, width=350,height=250,FullScreen=no, top=100, left=100').focus;

Tak na marginesie, nie lepiej użyć tutaj AJAX-a?
wojtektorr
Ok dzieki, skoro zaproponowałeś AJAX to jak przekazać ta zmienną i jak się poźniej do niej odwołać? Nie miałem nic do czynienia z ajaxem.
b4rt3kk
Cytat(wojtektorr @ 15.07.2013, 22:06:34 ) *
Ok dzieki, skoro zaproponowałeś AJAX to jak przekazać ta zmienną i jak się poźniej do niej odwołać? Nie miałem nic do czynienia z ajaxem.

Zmienną możesz przekazać dowolnie POST, albo GET, odwołujesz się do nich odpowiednio $_POST i $_GET, a wszystko odbywa się bez przeładowania strony. Jeśli nie miałeś nic do czynienia z AJAX-em, to najpierw przeczytaj sobie jakiś kurs. Być może zastosuj jQuery, który znacznie upraszcza korzystanie z ajaxa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.