Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP][HTML]Porada | Generowanie tabel i formularzy na podstawie bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swiersc
Witam,
Jak powinien wyglądać generator tabeli na podstawie zapytania. Czy powinien zrobić to automatycznie czyli po kolei tak jak w bazie czy może powinienem sam podać jako argumenty funkcji nagłówek dla kolumny i nazwę kolumny z bazy np. tak: create('ID' => 'contact_id',); ?

Czy takie generatory znacząco spowalniają skrypt? Jeśli to bardzo spowalnia skrypt to mógłbym pisać to ręcznie lecz użycie helpera byłoby wygodniejsze i szybsze. Czy w codziennej pracy nad jakimiś projektami używacie helperów/generatorów czy piszecie taki kod sami?
Wydaje mi się, że do stworzenia tabel czy formularzy, użycie jakiegoś helpera nie byłoby przesadą.

A jak wyglądają u was zapytania - czy piszecie je ręcznie dla każdej akcji czy może przekazujecie jako parametr do funkcji tablicę z nazwą tabeli i treścią w postaci kolumna => wartość kolumny ?

Proszę o pomoc.
buliq
Możesz zrobić jak chcesz.

Ja użyłbym dodatkowej tablicy, określającej jakie wartości pokazać, w jakiej kolejności, bo mógłbym to rozszerzyć o np filtrowanie czy sortowanie.
Nie wiem czy spowalnia, zależy jak został napisany, ale jest zdecydowanie wygodniejszy
Korzystam z podobnych rozwiązań
Klasa budująca tabelę tworzy zapytanie.
maviozo
Przy takich wątpliwościach dodaję obliczenie czasu jaki zabierają oba warianty kodu na kilkunastu odświeżeniach strony i jeżeli różnica w uruchamianiu tego "wygodniejszego" kodu nawet kosztem czasu nie jest wielka, to odpuszczam i piszę tak, by kod był czytelniejszy / łatwiejszy. Jeśli jednak czas generowania kodu zauważalnie spada... trudno... wygoda na drugim miejscu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.