Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [INNE]Brak efektów odświeżania strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, mam pytanie. Jest jakaś różnica jeżeli odświeżamy stronę przyciskiem F5/Refresh a kliknięciem w pasku adresu i wciśnięciu ENTER? Mam stronę w Kohanie i jak dam sobię w kodzie np. print_r(666) to wyświetla mi się czyli ok, potem usuwam to odświeżam i nadal jest i tak mógłbym odświeżać latami. Ale jak już wcisnę w pasek adresu i potem enter, to mi ten print_r znika (nie chodzi tlyko o print_r ale o wszystko, np dane pobrane z bazy). Sprawdzałem pod innymi przeglądarkami, jest to samo. Strona nie jest moja.
fate
jak odswierzysz to przesle zapyta ci o ponowne przeslanie np S_POST a jak walniesz w pasku ENTER to wczyta strone od nowa bez danych
freemp3
Różnica polega na tym, że przy wciśnieciu F5 przeglądarka wczytuje możliwie jak najmniej informacji, czyli wszystkie style, obrazki js-y itp nie są ponownie wczytywane. Jest wczytywana sama treść i tu mnie trochę dziwi fakt, że napis nie zniknął. Możliwe, że Twój dostawca internetu też jakoś trzyma w pamięci podręcznej tą stronę i rozpoznaje czy przeglądarka ładuje ją od nowa czy tylko odświeża lub może Kohana ma jakiś system cache, który się tak zachowuje, ale nie dam sobie ręki uciąć tongue.gif
Natomiast wciśnięcie w pasku ENTER powoduje ponowne załadowanie strony więc i teoreczynie wszystkiego co było pomijane przy odświeżaniu przez F5. Pisze teoretycznie, ponieważ czasami przeglądarki nie czyszczą z autmatu pamięci podręcznej lub nie czyszczą wszystkiego i trzeba to zrobić ręcznie.
MateuszS
Cytat(fate @ 31.07.2013, 14:28:51 ) *
jak odswierzysz to przesle zapyta ci o ponowne przeslanie np S_POST a jak walniesz w pasku ENTER to wczyta strone od nowa bez danych

To to ja wiem, ale to zwykły print a nie $_POST.

@freemp3, hm to może być coś z pamięcią podręczną faktycznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.