Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][PHP] Mnożenie dekrementacji + odejmowanie cen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
newguy12
Witam,

Od kilku dni męczę się z pewną rzeczą, szukałem dużo rozwiązania ale nie mogę nigdzie znaleźć :/ . Otóż mam 2 problemy:

1. Czy można mnożyć dekrementację ? np. zamiast 10-9-8-7.. pojawiały się te liczby pomnożone przez 0,9 , czyli : 9-8,1-7,2-6,3 itd ? Chodzi aby w pętli każdy wynik dekrementacji był pomnożony np. przez 0,9 i dopiero wyświetlona wartość działania.

2. w pliku xml dostarczanym przez API posiadam 2 wartości:

<price1>10,99</price1>
<price2>10,00</price2>

gdy wykonuję działanie:

$price2-$price1

otrzymuję wynik 0 zamiast 0,99. Zauważyłem, że nie bierze on pod uwagę tego co jest po przecinku (np. 18,99 -17,21 wynikiem będzie "1"). Pytanie może faktycznie przedszkolne ale tracę już powoli cierpliwość do tego sad.gif

dziękuję z góry za pomoc
memory
  1. $price = 10.99;
  2. $price2 = 10.00;
  3. echo $price-$price2;

String (<price1>10,99</price1>) musisz zamienić na liczbę. Kropka zamiast przecinka
newguy12
dzięki, zrobiłem zamiast tego:

$price = str_replace(",",".",$price);
$price2 = str_replace(",",".",$price2);

i działa smile.gif

a pomoże ktoś może z tą dekrementacja ? Da się w ogóle zrobić coś takiego ?

lobopol
Napisz o co ci chodzi, jakieś dane wejściowe i wyjściowe
newguy12
Posiadam w kodzie pętle for each, która wrzuca dane do tabeli. Chcę, aby ostatnia kolumna zawierała dekrementację. Obecnie mam coś takiego:

$p=100;

ostatnia kolumna w tabeli: <td>'.$p--.'</td>

Wykonuje się to ok - pierwszy wiersz zawiera wartość 100, kolejny 99, kolejny 98 itd.

Chcę jednak, żeby dekrementacja nie była 100, później 99, później 98 - ale żeby były to liczby pomnożone przez 0,9, czyli:

1 wiersz - 91 (100*0,9)
2 wiersz - 89,1 (99*0,9)
3 wiersz - 88,2 (98*0,9)
itd.

mam nadzieję że wytłumaczyłem biggrin.gif
lobopol
to zamiast $p-- daj po prostu ($p*0.9)
newguy12
Ok... miałem ten sam błąd co wyżej, czyli przecinek zamiast kropki facepalmxd.gif

jakby ktoś szukał na przyszłość rozwiązanie:

$p=100;

<td>'.$p--*0.90. '</td>

dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.