Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]Początki z OOP i kilka pytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam,
mam kilka pytań do ludzi bardziej obeznanych w tym temacie ode mnie.
1.czy korzystacie z jakichś pomocników np. do PDO (np by móc przekazać tablicę z danymi i osczędzić sobie pisania ręcznie linijek zapytań)?
2.czy robiąc CRUDa robicie dodawanie i edycję jako jedną metodę i tak samo w modelu (np. sprawdzając czy w adresie/jako argument jest id - jeśli tak to część kodu odpowiedzialna za edycję, jeśli nie - dodawanie, i korzystacie z jednego formularza czy może robicie to oddzielnie?
3.system logów - czy robicie np foldery z latami i miesiącami,czy zapisujecie logi z jednego miesiąca do jednego pliku czy może każdy dzień to osobny plik?
4.apropos CRUDa - czy przy rekordach umieszczacie linki edytuj/usuń i przekazujecie parametr w adresie czy może korzystacie z checkboxów i parametr przesyłacie metodą post?
Wiem że pytania wydają się banalne ale zależy mi na optymalności.
dziękuję za odpowiedzi.
lobopol
1. Tak np. doctrine
2. Poptarz jak to w symfony jest ogarnięte
3. Przeważnie jednodniowe logi, chyba, że wielki system
4. to zależy od sytuacji, ja przeważnie przy akcjach masowych ślę po prostu postem id + event, przy pojedynczych trafia pod adres z id wpisu + dane w post
Gość
@lobopol, dziękuję za odpowiedź.
Co do punktu 2 - przeglądając tutoriale do symfony zauważyłem że jedni robią to jako jedną metodę (tak jak w cmsach) a inni jako dwie osobne. Nie wiem któro rozwiązanie jest lepsze. W sumie jest dużo powtarzającego się kodu...
Natomiast w sprawie cruda - rozumiem że porównujesz id z adresu z tym przesłanym postem w celu zabezpieczenia przed zabawą adresem? Znalazłem w sieci tutorial w którym w przypadku pojedynczych akcjii autor proponował radioboxy zamiast linków. Według mnie a metoda jest przejrzystsza, ale rozumiem że w tym przypadku nie obędzie się bez javascriptu do zmiany akcji formularza (tak jak to ma miejsce w Joomla) chyba żeby przekazywać id w sesjii...
I ostatnie pytanie - czy w swoich projektach korzystasz z pomocników do formularzy i tabel (ze wsparciem dla naprzemiennego kolorowania wierszy) czy wszystko robisz ręcznie?
Dziękuję za odpowiedź.
lobopol
nie nie przesyłam id postu, zawsze sprawdzam czy użytkownik może wykonać daną akcje po prostu. co do tabel to po prostu używam sensownego css, a do cruda przeważnie używam symfony którym po prostu ogrywam całość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.