Witam,
mam kilka pytań do ludzi bardziej obeznanych w tym temacie ode mnie.
1.czy korzystacie z jakichś pomocników np. do PDO (np by móc przekazać tablicę z danymi i osczędzić sobie pisania ręcznie linijek zapytań)?
2.czy robiąc CRUDa robicie dodawanie i edycję jako jedną metodę i tak samo w modelu (np. sprawdzając czy w adresie/jako argument jest id - jeśli tak to część kodu odpowiedzialna za edycję, jeśli nie - dodawanie, i korzystacie z jednego formularza czy może robicie to oddzielnie?
3.system logów - czy robicie np foldery z latami i miesiącami,czy zapisujecie logi z jednego miesiąca do jednego pliku czy może każdy dzień to osobny plik?
4.apropos CRUDa - czy przy rekordach umieszczacie linki edytuj/usuń i przekazujecie parametr w adresie czy może korzystacie z checkboxów i parametr przesyłacie metodą post?
Wiem że pytania wydają się banalne ale zależy mi na optymalności.
dziękuję za odpowiedzi.
lobopol
9.08.2013, 21:22:45
1. Tak np. doctrine
2. Poptarz jak to w symfony jest ogarnięte
3. Przeważnie jednodniowe logi, chyba, że wielki system
4. to zależy od sytuacji, ja przeważnie przy akcjach masowych ślę po prostu postem id + event, przy pojedynczych trafia pod adres z id wpisu + dane w post
Gość
10.08.2013, 20:05:25
@lobopol, dziękuję za odpowiedź.
Co do punktu 2 - przeglądając tutoriale do symfony zauważyłem że jedni robią to jako jedną metodę (tak jak w cmsach) a inni jako dwie osobne. Nie wiem któro rozwiązanie jest lepsze. W sumie jest dużo powtarzającego się kodu...
Natomiast w sprawie cruda - rozumiem że porównujesz id z adresu z tym przesłanym postem w celu zabezpieczenia przed zabawą adresem? Znalazłem w sieci tutorial w którym w przypadku pojedynczych akcjii autor proponował radioboxy zamiast linków. Według mnie a metoda jest przejrzystsza, ale rozumiem że w tym przypadku nie obędzie się bez javascriptu do zmiany akcji formularza (tak jak to ma miejsce w Joomla) chyba żeby przekazywać id w sesjii...
I ostatnie pytanie - czy w swoich projektach korzystasz z pomocników do formularzy i tabel (ze wsparciem dla naprzemiennego kolorowania wierszy) czy wszystko robisz ręcznie?
Dziękuję za odpowiedź.
lobopol
10.08.2013, 20:24:31
nie nie przesyłam id postu, zawsze sprawdzam czy użytkownik może wykonać daną akcje po prostu. co do tabel to po prostu używam sensownego css, a do cruda przeważnie używam symfony którym po prostu ogrywam całość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.