Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z wysłaniem maila
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
peklo
witam
pisze skrypt w php do aktywacji konta przez maila. Z laptopa zrobiłem tymczasowy serwer, zainstalowałem apache.
Podczas wysyłania maila wyskakuje mi taki błąd:

Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in D:\Apache2.2\htdocs\email\index.php on line 74

Wycinek z php.ini

[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost
smtp_port = 25

; For Win32 only.
;sendmail_from = me@example.com

Proszę o pomoc jak obejść ten problem. Zmianiałem już porty na inne i nic to nie daje.
klocu
Ok, wskazałeś adres serwera SMTP w konfiguracji php. Ale czy pod tym adresem (czyli na fizycznej maszynie stanowiącej localhost) masz postawiony odpowiedni soft odwalający robotę serwera smtp?

A typy tego softu to m.in. np:
- fake smtp - odbiera wiadomości od silnika php, ale nie podejmuje się ich wysyłki tylko zapisuje je do pliku,
- proxy smtp - odbiera wiadomości od silnika php, przesyła do zewnętrznego serwera smtp wskazanego w konfiguracji,
- sender smtp - odbiera wiadomości od silnika php i sam podejmuje się ich wysyłki.

Najprościej szukaj pod hasłem "sendmail for windows".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.