Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: position:absolute oraz top: i left:
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
MP1
Jak wycentrować znacznik DIV na środek okna przeglądarki, który ma następujący parametr w STYLE: "position: absolute"?
aBendi
Jeśli masz ustaloną szerokość tego elementu, to możesz zastosować taki mały hack i podać left: 50% i margin-left: -połowa szerokości.
Przykład:
Kod
#blah  {
  position: absolute;
  width: 720px;
  margin-left: -360px;
  left: 50%;
}
dag
zamiast podawania polowy szerokosci, zrob tak:

Kod
left: 50%;
right: 50%;
MP1
Nie ma w JS czegoś, co by wyświetliło to na środku ekranu?

Bo i tak te okienka będą wyświetlane dopiero po kliknięciu na coś...
dag
A po co za pomocą JS jak można za pomocą CSS?

Poczytaj trochę o WebStandards. Za stronę wizualną odpowiedzialny jest CSS.
revyag
@dag dla mozilli ten kod nie zadziała.
Jedyną przeglądarką, która dobrze obsługuje pozycjonowanie jest mozilla. Więc, żeby we wszystkich przeglądarkach wygądało to tak samo trzeba zastosować kod, który podał aBedni.
@MP1 mowisz o centrowaniu diva, a w następnym poście że po kliknięciu na coś będą się otwierały okienka. Co chcesz w koncu zrobic, wycentrowane divy czy divy w wycentrowanych popupach czy wycentrowane divy w popupach ? smile.gif
dag
Cytat
@dag dla mozilli ten kod nie zadziała.
Jedyną przeglądarką, która dobrze obsługuje pozycjonowanie jest mozilla.

questionmark.gif "dla mozilli ten kod nie zadziała" != "...dobrze obsługuje pozycjonowanie jest mozilla" questionmark.gif

Nie wiem jak z innymi przeglądarkami, bo nie mam w tej chwili ich pod ręką, ale w IE 6 i Firefoxie 1.0PR ten kod wyświetla poprawnie:

1. <style type="text/css">
  2. #a{
  3. position: absolute;
  4. background:#cccccc;
  5. width: 120px;
  6. left:50%;
  7. right:50%;
  8. }
  9. </head>
  10. <div id="a">
  11. dasadasd
  12. </div>
  13. </body>
  14. </html>
revyag
Co rozumiesz przez wyświetla poprawnie ?
U mnie na ie 6.0 , operze 7.51, netscape 7.52, Firefoxie 1.0 wygląda to tak że warstwa nie jest wycentrowana, tylko zaczyna się od połowy strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.