Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] If - echo iframe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drwycior
Witam,

mam przykładowo taki kod
  1. <?php
  2. // define variables and set to empty values
  3. $email = "";
  4.  
  5. if ($_SERVER["REQUEST_METHOD"] == "POST")
  6. {
  7. $email = test_input($_POST["email"]);
  8. }
  9.  
  10. function test_input($data)
  11. {
  12. $data = trim($data);
  13. $data = stripslashes($data);
  14. $data = htmlspecialchars($data);
  15. return $data;
  16. }
  17. ?>
  18.  
  19. <h2>PHP Form Validation Example</h2>
  20. <form action="<?php $_SERVER["PHP_SELF"];?>" method="post">
  21.  
  22. E-mail: <input type="checkbox" name="email">
  23. <input type="submit" name="submit" value="Submit">
  24. </form>
  25.  
  26. <?php
  27. if("$email">"checked")
  28.  
  29. {
  30. echo '<iframe src="http://costam.php" </iframe>';
  31.  
  32. }
  33. ?>

Jako input wyświetla się strona iframe na tej samej stronie co jest formularz. Jak zrobić żeby się wyświetlała sama strona iframe ale bez formularza?
Dzięki!
com
zadaj jeszcze raz to pytanie wink.gif

1. if $email
co to wgl jest? biggrin.gif

1. if(!empty($email) { \\whatever }

brakuje tam wgl <?php przed instrukcja warunkową wink.gif
Turson
Poza tym to nie jest w znacznikach <?PHP ?>

@up
Edytowałeś post akurat jak napisałem swój tongue.gif
com
Turson przecież napisałem tongue.gif

1. <iframe src="http://costam.php"> </iframe>

w php masz do tego include
  1. include('costam.php');
drwycior
no tak wiedziałem że się ktoś "przypieprzy" nie na temat. Znacie rozwiązanie?
com
nie chodziło mi że nie na temat, po prostu nie rozumiem w czym jest problem wink.gif
pedro84
Sprawdź czy zmienna email jest pusta czy nie, a nie takie kwiatki sadzisz: if("$email">"checked")
drwycior
No i wiedziałem że się będą odzywać jak nie rozumią prostego pytania. Zawsze tak jest.

Pytanie jest proste czy jest możliwe żeby echo iframe wyskoczyło na tej samej stronie, bez kodu który był wcześniej.

Mój kod wygląda całkiem inaczej OK? I działa. Nie ważne co tam dokładnie. To jest tylko przykład, bo chodzi o zasadę.

pedro84
Tylko o zasadę? Tak jest możliwe.

PS. rozumieją, nie "rozumią"/
com
próbujesz mi pocisnąć?
następnym razem polecam Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
drwycior
/bluzgi:ciach/
com
wiesz poco jest to forum? bo chyba nie... jak może Ci coś działać skoro masz błędy w składni.. jak dajesz kod to nie po to Ci go poprawiam żebyś takie brednie wypisywał, jak chcesz mieć same iframe to usuwasz kod z formularzem i masz samo iframe na stropie.. ogarnij się i trochę więcej szacunku dla innych ...
drwycior
Mocne nerwy wiedziałem że mi będą potrzebne ale mam dziś słabe, dlatego...

Jak mam usunąć kod z formularzem skoro na jego podstawie wywołuję iframe przed if/echo ... questionmark.gif?

Samą ramkę iframe jak będę chciał wkleić to sobie wkleje gdziekolwiek tak?

Patrz tutaj :
http://www.w3schools.com/php/showphp.asp?f...tion_escapechar

Masz validation form i form input tak?
Ale input wyskakuje pod formularzem a ja chcę żeby wyskakiwał bez formularza na tej samej stronie.

Idźcie stąd OK ? Proszę... może ktoś inny komu się nie nudzi zmiłuje się nade mną - czy i jak to jest możliwe.
com
  1. <?php
  2. // define variables and set to empty values
  3. $email = "";
  4.  
  5. if ($_SERVER["REQUEST_METHOD"] == "POST")
  6. {
  7. $email = test_input($_POST["email"]);
  8. }
  9.  
  10. function test_input($data)
  11. {
  12. $data = trim($data);
  13. $data = stripslashes($data);
  14. $data = htmlspecialchars($data);
  15. return $data;
  16. }
  17.  
  18. if(!empty($email))
  19.  
  20. {
  21. echo '<iframe src="http://costam.php"> </iframe>';
  22.  
  23. }
  24. else
  25. {
  26. ?>
  27. <h2>PHP Form Validation Example</h2>
  28. <form action="<?php $_SERVER["PHP_SELF"];?>" method="post">
  29.  
  30. E-mail: <input type="checkbox" name="email">
  31. <input type="submit" name="submit" value="Submit">
  32. </form>
  33. <?php
  34. }
  35. ?>

baaasmiley.gif

wystarczyło tak napisać od razu... ale mimo wszytko, wszystko co napisałem musiałeś poprawić żeby efekt uzyskać wink.gif
drwycior
Wow odwrócić zależność... logika...
OK chwała ci, błogosławieństwo i wieczne odpoczywanie!
Dzięki.
com
no i widzisz, trzeba było tak po mnie cisnąc? uwierz na tym forum wróżek nie ma operujesz nazwami "input wyskakuje pod formularzem" a skąd ktoś ma wiedzieć co to jest skoro to nie ma takiej nazwy formalnie, na tej stronie tak to nazwali, ale nie ma takich którzy znaja cały internet i wszystkie tutoriale na pamięć, że tu to się tak nazywa a gdzie indziej inaczej.. poza tym reszta postów tak samo była na temat bo miałeś drobne błędy z którymi byś zaraz znów do nas przyszedł, to lepiej było to załatwić od razu ... Ja jestem w branży od 7 lat i być może nawet starszy od siebie, dlatego następnym razem zastanów się co piszesz wink.gif
drwycior
Cytat(com @ 27.09.2013, 19:53:29 ) *
wystarczyło tak napisać od razu... ale mimo wszytko, wszystko co napisałem musiałeś poprawić żeby efekt uzyskać wink.gif

Nie musiałem bo kod jest dobry, gotowy i działa, ale nie mogę wklejać przecież całego oryginalnego jak leci bo tam są wpisane poufne dane w tabele itd. no...
Więc wpisałem mniej więcje byle co ale wiedziałem że zara ktoś sie przyczepi, bo tam nie masz przecinka a tam nie masz kropki, a to jest nieważne.
Bo to napisałeś nie mogę wkleić jak jest, bo to nie jest mój kod.

Chodziło mi o to co wkleiłes czyli że muszę te zależności odwrócić. Wow ale proste wink.gif, Ok ,dzięki.

I tak nikt nie szuka bo każdy ma indywidualne jakieś duperele.
To wygląda tak - ja się pytam, czy można z tego widelca na obrazku zrobić łyżkę, a zaraz dostaję odpowiedzi typu - no ale łyżka się pisze przez ł i żexclamation.gif a widelec jest niebieski!!
I tak zawsze jest, no cholera może wziąć.
com
tak jak już powiedziałem wróżek nie ma, oczywiście rozumiem Cie.. ale jak się przyjrzysz innym postom to po pierwsze poufne info typu hasła loginy zamieniasz np na XXXX albo nawet pomijasz... wystarczyło tak to napisać w poście pierwszym, bo nikt nie wiedział przecież ze chodzi Ci o to o co chodziło...
drwycior
Wracam do tematu bo jeszcze nie działa tak jak chcę.

Teraz mam 7 wariantów do wybrania, osobno lub razem (checkbox). Z tych siedmiu wariantów wychodzi 35 konfiguracji. W zależności od zaznaczonych wariantów chcę wywołać odpowiednią stronę. Z !empty to nie działa, więc próbowałem takie coś, i też nie działa - na jedno wychodzi.
  1. <?php
  2. }
  3. if("$prosell $domain">"checked")
  4. {
  5. echo '<iframe src="http://mojastrona/id2sell.php" width="100%" height="1200" scrolling="no" frameborder="0" </iframe>';
  6. }
  7. elseif("$prosell $domain $cms">"checked")
  8. {
  9. echo '<iframe src="http://mojastrona/id3sell.php" width="100%" height="1200" scrolling="no" frameborder="0" </iframe>';
  10. }
  11. elseif("$domain">"checked")
  12. {
  13. echo '<iframe src="http://mojastrona/id1sell.php" width="100%" height="1200" scrolling="no" frameborder="0" </iframe>';
  14. }
  15. else
  16. {
  17. ?>

Specjalnie tak ułożyłem trochę przewrotnie bo - jeśli zaznaczę $prosell i $domain to jest OK. Jak zaznaczę tylko $domain to jest OK.
Jak zaznaczę $prosell i $domain i $cms no to pojawia się id2sell.php bo if("$prosell $domain">"checked") jest najpierw.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.