Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Wypisanie numerów od 00000 do 99999
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MuchaChucha
Witam,
Z góry uprzedzam, że kuleję w JavaScripcie i trochę głupio mi prosić o pomoc w tej sprawie, ale jednak jest mi to potrzebne i trochę pilne smile.gif

Otóż potrzebowałbym kodu JavaScript, który wygenerowałby sto tysięcy numerów z zerami wiodącymi od 00000 do 99999, każdy w osobnej linii, z dopiskiem "a" na początku i na końcu. Chodzi dokładnie o to:
  1. a00000a
  2. a00001a
  3. a00002a
  4. a00003a
  5. a00004a
  6. a00005a
  7. a00006a
  8. a00007a
  9. a00008a
  10. a00009a
  11. a00010a
  12. a00011a
  13. a00012a
  14. a00013a
  15. ...

i tak aż do:
  1. ...
  2. a99997a
  3. a99998a
  4. a99999a

Wystarczy najprostszy skrypt smile.gif Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
flashdev
To powinno zadziałać
[code]for(var i =0; i <1e5;++i){console.log('a'+'00000'.substring(0,5-(i+'').length)+i+'a');}[code]
MuchaChucha
Cytat(flashdev @ 28.09.2013, 18:02:37 ) *
To powinno zadziałać
[code]for(var i =0; i <1e5;++i){console.log('a'+'00000'.substring(0,5-(i+'').length)+i+'a');}[code]

Doceniam chęć pomocy, ale niestety nie działa sad.gif
flashdev
Cytat(MuchaChucha @ 28.09.2013, 18:23:51 ) *
Doceniam chęć pomocy, ale niestety nie działa sad.gif

pokaż jak to urcuhamiasz, bo możesz tego nie potrafić
MuchaChucha
Cytat(flashdev @ 28.09.2013, 18:25:50 ) *
pokaż jak to urcuhamiasz, bo możesz tego nie potrafić

Utworzyłem plik .html, do którego wkleiłem:

1. <script type="text/javascript">
  2. for(var i =0; i <1e5;++i){console.log('a'+'00000'.substring(0,5-(i+'').length)+i+'a');}

Na stronie zupełnie nic się nie wyświetla, sama biała przestrzeń.
Szymciosek
No, to jest ok, ale później musisz okno konsoli odpalić.

CHrome -> f12 -> zakładka Konsola.

Ale ogólnie trochę zamulił ten skrypt jak go odpaliłem na jsfiddle.
MuchaChucha
Rozumiem, w takim razie co mam zrobić, aby lista liczb od a00000a do a99999a się wyświetlała w oknie, tam gdzie ma być strona?
markonix
Nie lepiej to w PHP wygenerować (tzn. wydajniej)?
MuchaChucha
Zapewne PHP będzie działało wydajniej, jednak JS jest prostsze w obsłudze (chyba), w PHP to już kompletnie kuleję (wiem tylko, do czego służy "echo" biggrin.gif). Skoro jesteśmy przy temacie, można spytać jak zrobić taki efekt w PHP?
markonix
Hmm, może jest prostsze w uruchomieniu bo plik PHP musisz uruchomić na serwerze (ewent. localu) a JS uruchomisz na dysku w zwykłym pliku .html.
W PHP tak samo, a może i łatwiej.

Pętla for, a w niej:
  1. echo 'a'. sprintf('%05d', $i) .'a';
MuchaChucha
Niestety, gdy wklejam ten kod, dopisuję po bokach "<?" i "?>", to pokazuje się tylko "a00010a". Wpisywałem to do pętli for, ale pokazywał mi się błąd. Chyba coś robię nie tak, jak już mówiłem, jestem zielony w tym temacie smile.gif
markonix
No zielony, nie zielony ale na tym forum trzeba troszkę inicjatywy własnej wykazać.
Pokaż pełen kod.
MuchaChucha
A w jaki sposób umieścić to w pętli for? W nawiasie, czy w klamrach?
flashdev
Moim zdaniem to silnik V8 dla javascriptu jest znacznie szybszy niz jakaolwiek wersja php.
Odpal ten kod w node js i skopuj wynik normalnie z konsoli.

Cytat(markonix @ 28.09.2013, 20:53:08 ) *
… bo plik PHP musisz uruchomić na serwerze (ewent. localu)…

bzdura!
php to program interpreter znajdujacy sie zazwyczaj w /usr/bin/php nie potrzeba zadnego serwera.
lub na ms win w c:/program lifes/php
markonix
Ludzie.. Chodzi mi o uruchomienie skryptu bez jakikolwiek instalacji bo wyobraź sobie, że w przeciętnym Windowsie nie ma programu z interpreterem PHP, a plik html z JS wykona się beż żadnych zmian/instalacji w systemie. Poza tym to jakaś skrajność, wiadomo, że ten skrypt będzie na stronie www więc co tu do rzeczy ma jednokrotne wywołanie pliku przez konsolę bądź podobne.

Kwestii szybkości JS vs PHP ten temat nie dotyczy.

Wiadomo, że jeżeli jakieś wartości mogą być wygenerowane po stronie serwera, albo po stronie przeglądarki to oczywistym jest że wybierzesz te pierwsze tym bardziej, że jeżeli te wartości są stałe to najlepiej je wsadzić do cache bądź po prostu raz wygenerować i wsadzić to tablicy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.